Výtvarné umění v městě kultury: restart a pak (pl)zenová meditace

Od konce dubna bude mít Plzeň, pro tento rok Evropské hlavní město kultury, kam deponovat výtvarné umění. Otevře totiž DEPO2015, prostor, který vznikl z bývalého prostoru dopravních podniků. Na úvod v něm zaparkuje hned tři výstavy. Čtvrtý výstavní počin chystá Západočeská galerie, která vystaví koloniální portréty novozélandských Maorů od plzeňského rodáka.

DEPO2015 neboli nové centrum na podporu inovace a rozvoje tvůrčího byznysu se návštěvníkům otevře 24. dubna. Začne Restartem - výstavou, jejíž název odkazuje jak k proměně výstavního prostoru, tak vystavených děl. Sochař Čestmír Suška přeměnil vyřazené průmyslové nádrže mimo jiné v patnáct metrů vysokou rozhlednu. „Restart je připomenutí toho, že nemáme ztrácet naději a klesat na mysli, vždy máme možnost začít znovu. Stejně jako zapomenuté nádrže, které se jako mávnutím kouzelného proutku stanou obdivovanými objekty,“ uvedl k instalaci Suška.

Od monumentálních děl se návštěvník může vydat k „poutnímu místu současného designu“ - ke konceptuální výstavě DOMUS. V ní 23 designérů z 10 zemí zpracovává témata spojená s Plzní a Plzeňským krajem, jako je voda, země, mystika nebo hra. Centrem bude skleněný dům od německého desigréna Wernera Aisslingera. Jeho součástí je křeslo Farm Chair, které během výstavy roste.

Trojici depo-exozic doplní Plzeňské rodinné fotoalbum: Skryté město. Po vzoru francouzského projektu organizátoři Plzně 2015 shromáždili od obyvatel města jejich osobní fotografie. Nasbírat se podařilo přes dva tisíce snímků (fotografie až do června i na webových stránkách). „Galerie věrně ilustruje, jaký byl a je každodenní život Plzeňanů, jak tráví volný čas dnes či dříve. Projekt nahlíží do minulého a nynějšího života společnosti, snaží se o rozpoznání identity a charakteru města a také o prohloubení povědomí o minulém i současném životě v Plzni,“ doplnil programový ředitel Jiří Sulženko.

Přímo propojen s městem bude projekt Zen Plzeň - od dubna do listopadu vždy poslední úterý v měsíci ozvláštní sedm míst veřejného prostoru sedm instalací ze sedmi uměleckých dílen. „Zen Plzeň je pomyslnou meditací o městě a úvahou, co Plzeň je a čím by mohla být do budoucna. Přizvali jsme umělce, kteří mají zkušenosti se vstupem do veřejného prostoru nebo jejichž umělecký přístup obsahuje schopnost problematikou města se zabývat,“ podotkl kurátor Rostislav Koryčánek. Mezi nimi laureáty Ceny Jindřicha Chalupeckého Evu Koťátkovou, Michala Pěchoučka a Dominika Langa.

Naopak daleko od Plzně, i když je s ní svým rodištěm propojen, zavede návštěvníky Gottfried Lindauer. Novozélandský malíř českého původu se proslavil obrazy Maorů, původních obyvatel Nového Zélandu, kam odešel ve druhé polovině 19. století. Padesát portrétů v životní velikosti, zapůjčených vůbec poprvé ze sbírek Auckland Art Gallery, vystaví Západočeská galerie. Vernisáži bude předcházet tradiční maorský obřad.  

Nové výstavy v městě kultury:

  • Čestmír Suška: RESTART (24. 4. – 31. 12., DEPO 2015)
  • DOMUS – poutní místo designu (24. 4. – 31. 12., DEPO2015)
  • Zen Plzeň – město jako výstava (28. 4. – listopad 2015, různá místa Plzně)
  • Gottfried Lindauer (1839–1926). Plzeňský malíř novozélandských Maorů (6. 5. – 20. 9., Západočeská galerie v Plzni)
  • Plzeňské rodinné fotoalbum: Skryté město (17. 4. – 17. 7., DEPO 2015)