Mladí, ale šikovní. Výstava ukazuje to nejlepší z loňské tvorby UMPRUM

Praha - Hledáte-li pro své bydlení originální inspiraci, která by se vymykala běžné katalogové nabídce, pak i tak lze vnímat výstavu UMPRUM 2014. Do prostor Veletržního paláce vybrala pražská Vysoká škola uměleckoprůmyslová to nejlepší z tvorby studentů v uplynulém roce.

UMPRUM vystavuje to nejlepší z roku 2014 (zdroj: ČT24)

Na výstavě se prezentují všechny ateliéry školy, mnohá díla by našla uplatnění i v každodenním životě. Například Křeslo Michaela Tomalíka s názvem Idol (na fotografii u videa), k němuž se autor inspiroval v dětských hrách. Vzpomínky na bunkry z matrací a dek přetvořil na dva metry vysokou variabilní konstrukci, jež se dá dle libosti vycpat polštáři, místo má ale i na knihy, květinu či závěsné svítidlo. Časopis o designu Domus křeslo zařadil mezi deset vrcholů studentského designu roku 2014.

Minimalistický dřevěný věšák Šup Šup tvoří šest jednoduchý tyčí, pomocí nichž je možné jej také složit. Věšák je dílem Eduarda Hermanna z Ateliéru produktového designu.

Z Ateliéru skla byla vybrána diplomová práce Aleny Hájkové. Její nápojový set Demodocus s haptickými prvky by měl nevidomým usnadnit používání sklenic i orientaci při stolování. 

Všechny vybrané práce jsou ve Veletržním paláci k vidění do poloviny března. Výstava zároveň zahajuje letošní oslavy 130. výročí založení UMPRUM.