Jan Balej získal Zlatý kotouč na festivalu v kalifornském Tiburonu

Tiburon (USA) - Český režisér Jan Balej získal na mezinárodním filmovém festivalu v kalifornském městě Tiburonu za animovaný film Jedné noci v jednom městě cenu Zlatý kotouč. Balejův snímek je první český film, který v Tiburonu získal festivalové ocenění.

Na letošním ročníku festivalu bylo promítáno celkem 242 filmů z více než 90 zemí a jeho mottem bylo Rozumět světu skrze film. Česká kinematografie měla poměrně silné zastoupení - vedle Jedné noci v jednom městě se představily filmy Tajnosti, Marta, Roming a Bestiář. Loni zde byla promítána Kniha rekordů Šutky, předtím pak Skřítek, Příběhy obyčejného šílenství nebo Nevěrné hry. 

Film Jedné noci v jednom městě získal i Českého lva 2007 za nejlepší výtvarný počin, vyhrál například Grand Prix na festivalu Monstra v portugalském Lisabonu, další ceny si přivezl například z festivalů v Třeboni nebo Bukurešti. V loňském roce byl promítán na několika desítkách festivalů a v současnosti se jeho projekce plánují například v Maďarsku, Turecku, Singapuru, Irsku, Hongkongu nebo Argentině.