Expozice Národního muzea jsou dnes otevřeny zdarma

Praha - Při příležitosti oslav 190. výročí založení Národního muzea v Praze bude dnes vstup do všech jeho objektů včetně těch mimopražských zdarma. Z tohoto důvodu budou mimořádně otevřeny i expozice, které jinak mají v úterý zavírací den, tedy České muzeum hudby a také Muzeum Bedřicha Smetany.

Podle generálního ředitele Národního muzea Michala Lukeše jde o celkem dvě desítky budov. „Návštěvníci budou moci slavit s námi. Například ve Vrchotových Janovicích, Žďáru nad Sázavou či v Jabkenicích,“ řekl Lukeš.

V hlavní budově muzea na Václavském náměstí, která projde v letech 2011 až 2015 generální rekonstrukcí, jsou v těchto dnech vedle stálých sbírek instalovány dvě pozoruhodné výstavy. První představuje kompletní kostry dinosaurů z různých argentinských nalezišť, druhá s názvem Stopy lidí je věnována lidské noze jako nástroji i objektu, ale obrazně také stopám lidstva od pravěku až po současnost.

České muzeum hudby je rovněž atraktivním místem pro malé i velké včetně zahraničních turistů, kteří zde uvidí kolem čtyř stovek historických hudebních nástrojů mimořádné hodnoty. Včetně kladívkového klavíru, na který při své první návštěvě Prahy v lednu 1787 hrál Wolfgang Amadeus Mozart. Ještě do 20. dubna tu bude instalována výstava připomínající rozsah škod způsobených v roce 2002 povodní i způsoby jejich nápravy.

Zážitkem je i návštěva expozice historických lékáren v Nerudově ulici. Tam dnes mohou zájemci rovněž zdarma vidět původní biedermaierovský mobiliář lékárny U zlatého lva z roku 1821, lékárenské nádoby na takzvané dryáky, hmoždíře, destilační přístroje a láhve na pijavice.

Za lidovou kulturou Čech a Moravy mohou zájemci přijít po celý den do letohrádku Kinských na Smíchově. Otevřeny budou i „modrý pokoj“ Jaroslava Ježka v Kaprově ulici 10, Památník Františka Palackého a Františka Ladislava Riegra v Palackého 7, Dvořákův památník v Nelahozevsi a Muzeu české loutky a cirkusu v Prachaticích.

Vydáno pod