V Plzni startuje filmové Finále

Plzeň - V Plzni dnes začíná 21. ročník filmového festivalu Finále. Během týdne diváci v jednotlivých sálech v centru města uvidí přes 180 filmových projekcí. Do Plzně zavítají i desítky osobností, mezi nimi například Dagmar Havlová, režiséři Juraj Jakubisko, Věra Chytilová a další.

Po loňském uzavření kina Elektra se centrem festivalového dění stává Měšťanská beseda, kde se odehrají hlavně komornější projekce dokumentů a archivních snímků. Nové české filmy se představí v prostorách multikina Cinema City Plzeň.

Slavnostní zahájení festivalu začíná 21. dubna v 19:30 v multikině. Diváky čeká unikátní zážitek, jako vůbec první uvidí nový český film Kuličky, režijní debut Olgy Dabrowské. Večerem diváky provede moderátor Pavel Anděl, který také představí obě mezinárodní festivalové poroty v čele s Ivo Mathém a Peterem Kerekesem.

Připraveny jsou i tradiční sestřihy s ukázkami všech celovečerních hraných filmů, natočených od dubna 2007 do dubna 2008, a sestřih soutěžních dokumentů. O Zlatého ledňáčka se utká 12 nových českých celovečerních snímků. Sedm z 19 vyrobených filmů jejich tvůrci nepřihlásili, budou uvedeny mimo soutěž. Z přihlášených 56 dokumentů bojuje o sošku 34.

Festival Finále skončí v sobotu 26. dubna. Jeho součástí jsou i výstavy, besedy, talk show, projekce zdarma na náměstí, koncerty a další doprovodné akce.

Česká televize na Finále Plzeň 2008: Dokumenty, koprodukční dokumenty a filmy České televize v soutěži festivalu českých filmů Finále Plzeň 2008. Na obrazovce České televize: 21. - 25. 4. na ČT1 Plzeňské bublinky 2008, sobota 26. 4. na ČT1: 20.00 přímý přenos ze slavnostního zakončení festivalu, 21.00 premiéra dokumentu Marcela, vítězného dokumentu Finále Plzeň 2007, 23.15 přímý přenos z festivalu Noc s Andělem.