ARSkontakt vyhlásil vítěze

Brno - Letošní Konfrontační přehlídka ARSkontakt, která během svého putování po několika galeriích v České republice představuje tvorbu mladých, výrazných malířských talentů, zná vítěze. Každoročně je na jaře zahajována v Brně, poté putuje do prostor Pražského hradu a následně také do galerií, s nimiž ARSkontakt spolupracuje na prezentaci jednotlivých autorů (Galerie BKC - Galerie mladých, Brno; Galerie Vltavín, Praha; Výstavní síň Nejvyššího purkrabství, Pražský hrad, Praha ad.).

Vítězem 5. ročníku konfrontace ARSkontakt se stal David Hanvald (1980), student ateliéru Stanislava Diviše z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Zvítězil se svým cyklem Klíčových krajin. Držitelkou ocenění pro druhé místo se stala Michaela Spružinová (1983), studentka FUD v Ústí nad Labem, která se prezentovala perforovanými a domalovanými dřevěnými obrazy. Ocenění pro třetí místo získala Anna Beránková (1984) z Fakulty umění a designu z Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, která se v konfrontaci prezentovala triptychem Světlá místa.

K letošnímu ročníku se sešlo rekordní množství přihlášek. Ze všech malířských ateliérů vysokých výtvarných škol z České republiky jich bylo 78. „Lze z toho soudit, že Cena ARSkontakt se pro uchazeče stala zajímavou a lákavou příležitostí jak upozornit na vlastní tvorbu, což svědčí především o tom, že se ARSkontakt osvědčil jako stabilní organizace profesionálně podporující tvorbu mladých umělců,“ konstatuje kurátorka výstavy Kateřina Tučková.

Čestné funkce porotce se v letošním roce zhostil Stanislav Diviš, malíř a pedagog na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, Jiří T. Kotalík, pedagog na Akademii výtvarných umění v Praze, Tomáš Lahoda, malíř a pedagog na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně, Ivan Neumann, ředitel Českého muzea výtvarných umění v Praze a Jan Skřivánek, šéfredaktor časopisu Art&Antiques.

Cena ARSkontakt v roce 2008, kdy oslavuje své páté výročí, se stala nejstarší kontinuálně udílenou cenou pro mladé výtvarníky v České republice. Ceny vítězům předal primátor Statutárního města Brna, Roman Onderka, dále odborná porota, a zástupce stavební firmy STRABAG, která honoruje cenu pro první místo. Výstava dále poputuje do galerie Nejvyššího purkrabství na Pražském hradě, Jiřská 7, Praha, kde bude představena v říjnu 2008.

Galerie Jižního křídla Nové radnice, Dominikánská 1, Brno - 5. 5. - 18. 5. 2008 .