V Česku úspěšně probíhají dražby uměleckých děl

Praha - 18. května se bude dražit obraz světově proslulého francouzského malíře Georgese Braqua. Olej na plátně s názvem Zelené umyvadlo z roku 1942 bude společnost 1. Art Consulting Brno - Praha nabízet za vyvolávací cenu 11,5 milionu korun. Podle ředitele galerie Jiřího Rybáře jde o první dražbu díla tohoto slavného umělce v novodobé historii českého aukčního trhu.

Aukce nabídne i díla dalších klasiků světového moderního umění. Dražit se bude obraz od Maurice de Vlamincka z roku 1914 s názvem Břeh řeky, jehož vyvolávací cena je stanovena na 4,1 milionu korun. Rané dílo Františka Kupky z roku 1907 Pískaři na Seině (se dvěma skicami k obrazu) bude mít vyvolávací cenu 7,5 milionu korun. Obraz je podle pořadatelů zajímavý i tím, že jeho prvním majitelem byl prezident Edvard Beneš.

Pozornost si podle Rybáře zaslouží i obraz Emila Filly z roku 1929 Dívka s loutnou, jeho vyvolávací cena bude sedm milionů korun. Za 2,75 milionu korun se bude nabízet postkubistické dílo Antonína Procházky, 3,3 milionu korun je vyvolávací cena obrazu Josefa Šímy z roku 1969 Poddat se závrati, který byl dosud vystaven jen v západní Evropě.

Další zajímavá aukce - Moderní a poválečné umění, současné umění a fotografie - proběhne v Leica Gallery Prague v červenci. Dražená díla autorů - Skrepl, Nikl, Singer, Pode Bal, Písařík, Pastrňák, Matoušek, Hošková, Hošek, Kovanda, Kvíčala, Hayek, Císařovský, Grygar, Brázda, Rittstein, Max Ernst, Sam Francis, Miró, Tapies, Masson, Kučerová, Boudník, Fára, Dlouhý, Boštík, Janoušková, Veselý, Chatrný, Delaunay, Toyen, Drtikol, Růžička, Tichý, Kamera Skura, Pinkava, Baňka, Jirásek a mnoho dalších - je možné zhlédnout od 27. do 31. května na předaukční výstavě v Galerii 5. patro v Myslíkově ulici č. 9, Praha 1.

Tuzemský aukční rekord drží od loňského října obraz Františka Kupky Élévation (Výšky) IV, který se prodal za 22,1 milionu korun. V žebříčku nejdráže prodaných děl na českém aukčním trhu dominují práce autorů české moderny, na druhé místo se ale letos v březnu dostal obraz rakouského malíře Oskara Kokoschky. Také Kupka, který je i na třetím místě žebříčku, je považován spíše za malíře francouzského.

Vydáno pod