V Náprstkově muzeu začal africký a orientální vánoční trh

Praha - Originální dárek nebo zážitek si mohou odnést návštěvníci afrického a orientálního vánočního trhu, který dnes začal v pražském Náprstkově muzeu. Prodej rukodělných výrobků z různých afrických států doprovodí šamanské tance, pohádky nebo exotické speciality. Akce potrvá do 26. prosince.

„Jsou to výrobky, které se běžně nenabízí. Originální bižuterie, látky, hudební nástroje nebo upomínky z Afriky,“ říká organizátorka trhu Yé Traoré. Sama pochází z Mali a tradici Vánoc zná i z domova. „I v Africe se slaví Vánoce, protože tam žijí křesťané. Zvyky jsou ale převzaty z Evropy,“ dodává.

Vánoce se v Africe slaví 24. prosince, lidé jdou na půlnoční mši a mají dva dny volna. Svátečním pokrmem je husa. „Stromečky samozřejmě nejsou a ani dárečky se moc nedávají,“ říká Traoré.

Návštěvníci afrického bazaru se mohou zúčastnit workshopu bubeníků, nebo zhlédnout africké tance. Pro milovníky exotických zážitků jsou připraveny africké šamanské rituály. „Šamanství je jakýsi druh náboženství. Věřící si těžko mohou představit šamana během Vánoc. Víra je ale víra a snažíme se to tímto stylem pojmout,“ vysvětluje pořadatelka. Pro děti je přichystaná originální africká pohádka.