Frame 008 přináší Lásku, Identitu, Sílu

Praha - V Leica Gallery Prague byla zahájena výstava výsledků fotografické soutěže Frame008. Jedná se o mezinárodní akci, která se orientuje výhradně na profesionální fotografy a studenty fotografických škol z Česka, Polska, Slovenska a Maďarska. Volba žánru i fotografické techniky není určena ani nijak vymezena. Téma letošního ročníku je zároveň i názvem Láska, Identita, Síla. Oceněné práce jsou sestaveny do výstavního souboru, který je v průběhu roku představen na několika výstavách. V Leica Gallery Prague expozice potrvá do 10. ledna.

„Frame mě velmi příjemně překvapil. Veliký zájem o soutěž i poměrně vysoký standard přihlášených prací svědčí o množství autorů, kteří se tu soustředěně věnují umělecké fotografii, i o tom, že laťka zůstává vysoko nastavena,“ říká ředitelka pražského domu fotografie Eva Heyd.

Podle ní by se letošní soutěžní díla dala rozdělit do dvou okruhů. První - útržkovitý, poloreportážní, někdy i syrový záznam reálné nebo inscenované události ve svém celku vytvářející mozaiku, koncepčně sledující nahozenou myšlenku. Sem se dá zařadit vítězný soubor Jakuba Skokana s názvem Lukáš, který získal první cenu v kategorii Síla.

Druhý okruh tvoří podle Evy Heyd poměrně velká skupina složená z fotografií s jistým posunem reality, obsahující imaginární, snové, někdy až pohádkové prvky. Takový je i první cenou v kategorii Láska ověnčený soubor Terezy Vlčkové - bez názvu. Kategorii Identita vyhrála Petra Malá s projektem A ona řekla dyt se divá. „Její práci považuji za zcela mimořádnou. Obsahově silný projekt, ve kterém dochází ke konfrontaci třech generací žen v autorčině rodině. Soubor je mimořádný i po stránce formální. Jako jeden z mála nepotřeboval stavět na velkém formátu zvětšenin," upozorňuje Heyd.

„Každá z vypsaných kategorií Frame008 - láska, identita, síla - přinesla velice rozmanité spektrum fotografických souborů od téměř 90 autorů. Výsledky jenom potvrzují dvě základní skutečnosti: organizátorům se podařilo vytvořit pro soutěž originální a nosné schéma a oceněné práce prokazují tvůrčí potenciál autorů stejně tak jako komplexnost současné fotografie,“ uzavírá fotograf Peter Korniss.

  • Vítězka kategorie Láska Tereza Vlčková na vernisáži před svým projektem autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/591/59071.jpg
  • Z cyklu Petry Malé A ona řekla dyt se divá autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/591/59070.jpg