V chrudimském kostele vznikne muzeum barokních soch

Chrudim - Kostel svatého Josefa v Chrudimi se má proměnit v muzeum barokních soch. S nápadem jeho využití pro muzeum přišli radní, když hledali řešení, co s chátrající stavbou. Expozice by měla lidem v regionu i turistům představit významné východočeské památky. Některé sochy zapůjčí i římskokatolická církev. Nové využití chátrající barokní stavby umožnily evropské dotace.

Město tu chce společenské centrum s muzeem barokních soch. „Chrudim by mohla být takovou protiváhou k barokním sochám Matyáše Brauna na Kuksu,“ doufá chrudimský místostarosta Petr Řezníček (SNK-ED). Do opraveného kostela budou nastěhovány desítky uměleckých děl ze sedmnáctého a osmnáctého století.

„Nebude se jednat pouze o dřevěné plastiky, jak bývá obvyklé, ale i o kamenné,“ prozrazuje Řezníčkův kolega na radnici Pavel Kobetič (ODS). ěkteré sochy do muzea zapůjčí i římskokatolická církev. „V diecézi je řada kostelů, které neslouží svému původnímu účelu, a takové využití, které je mu blízké, jen vítáme,“ uvedl Jan Doskočil, referent správy majetku z královéhradeckého biskupství.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce a vybavení kostela přijde celkem na 67 milionů korun. 44 milionů město získá z evropských fondů. Pokud práce půjdou podle plánu, radnice počítá s tím, že úpravy budou hotové v roce 2010.

Kostel sv. Josefa

u kapucínského kláštera byl svěcen roku 1665. Pod kostelní stavbou je tzv. Boží hrob, podzemní sakrální prostora s přilehlými chodbami. Zde je také sošné znázornění scén Kristova umučení. Boží hrob bylo možno navštívit pouze o Velikonocích a během chrudimské pouti. Jako církevní komunita zanikl chrudimský kapucínský klášter po druhé světové válce, když z něj odešli poslední příslušníci řádu. Po zrušení kláštera byl uzavřen a odsvěcen i tento kostel.