Ježek píše knihu o chobotnici

Praha - Vlastimil Ježek, odvolaný ředitel Národní knihovny, chystá o událostech kolem návrhu nové budovy knihu. Jmenovat se bude Střípky chobotnice aneb národ sobě a křest proběhne počátkem března. Přesně 2. března, na den dva roky poté, co Ježek vyhlašoval architekta Jana Kaplického a jeho Future Systems vítězem soutěže. Jeho chobotnice ale dodnes v Praze nestojí a zřejmě ani nikdy stát nebude. I když fanoušci chobotnice chystají manifestaci na podporu Kaplického návrhu.

„Většina dokumentů, které používám, je z veřejně dostupných zdrojů. Dávám je však do kontextu a souvislostí tak, aby bylo zřejmé, co kdo kdy mohl vědět, a co nikoli, a co kdo kdy řekl, a poté třeba tvrdil opak,“ uvedl k chystané knize Ježek. Zveřejní například korespondenci s ředitelem antimonopolního úřadu Martinem Pecinou.

Od doby, kdy se rozhodlo, že nejvhodnější pro novou budovu Národní knihovny je Kaplického představa, proběhlo o vítězném návrhu mnoho diskusí. Zapojili se do nich i političtí představitelé a výsledkem neshod je, že chobotnice, jak se Kaplického návrhu začalo říkat, na zamýšleném místě na Letné stále nestojí. A zřejmě ani nikdy stát nebude. Podporu má mezi mnoha lidmi, především mladými, ale počet fanoušků blobu ještě vzrostl po smrti Jana Kaplického.

Ti plánují manifestaci na podporu chobotnice, proběhnout by měla nejspíše příští pondělí. Magistrát žádné oznámení zatím neobdržel, na síti Facebook, přes kterou se Kaplického příznivci domlouvají, je ale toto datum uvedeno. Podle počtu reakcí by se shromáždění mohlo účastnit i několik tisíc lidí.

Vlastimila Ježka odvolal z funkce…

… ředitele NK v září ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) proto, že soutěž na návrh nové budovy byla podle něj špatně připravená a z toho údajně plynou všechny následující problémy s přípravou stavby. Ježek ale opakoval, že si není svých pochybení při přípravě soutěže vědom. Tím, kdo znemožnil pokračovat v přípravě stavby, je podle něj magistrát, jenž knihovně neprodal slíbené pozemky.

Jehlička také dříve několikrát naznačil, že zvažuje, že by celá soutěž na stavbu nové knihovny mohla být zrušena. Zrušit ji může jedině její vyhlašovatel, tedy Národní knihovna. Ta se ale k takovému kroku zřejmě nechystá, soutěž tedy vyprší 2. března, přesně dva roky po vyhlášení jejích výsledků. Poté se projekt stane majetkem autorů, tedy Kaplického, respektive jeho dědiců a studia Future Systems. Jak ti s návrhem naloží, není známo.

Chobotnice, rejnok, volavka

Zatímco v realizaci nové budovy Národní knihovny podle Kaplického projektu věří už jen optimisté, jeho návrh pro České Budějovice s velkou pravděpodobností bude stát v roce 2010. Kaplický pro jihočeskou metropoli navrhl koncertní budovu, pro niž se - podle jejího plánovaného tvaru - vžil název rejnok. Posledním Kaplického projektem v Čechách byly ale stavby, které by měly vyrůst v blízkosti zámku Konopiště. Výstavba komplexu budov prý bude představena v únoru. Kaplický a jeho Future Systems pracovali na podobě Klubu Volavka a jedné z vil.