Festival v Cannes míří Vzhůru do oblak

Cannes – Projekce animovaného trojrozměrného snímku Vzhůru do oblak od amerického studia Pixar odstartovala ve středu filmový festival v Cannes. 62. ročník filmové přehlídky potrvá do 24. května a představí snímky režisérů zvučných jmen, jako jsou Quentin Tarantino nebo Pedro Almodóvar. Porotě bude předsedat francouzská herečka Isabelle Huppertová. Česká republika je v Cannes také zastoupena snímkem Bába, nikoli ovšem v hlavní soutěži, ale v jedné z doprovodných. Do Cannes se vypravila také dokumentaristka Helena Třeštíková, která převezme cenu Media European Talent.

Festival v Cannes sází na osvědčená jména. V Tarantinových Hanebných špinavcích se představí Brad Pitt a Diane Krugerová, Almodóvar rozehrává v Rozervaných objetích psychologické drama s Penélope Cruzovou.

Stejně jako tito dva slavní režiséři, ocenění z Cannes už má doma Brit Ken Loach, který na festivalu uvede film Looking for Eric o fotbalistovi Eriku Antonovi. Rakušan Michael Haneke, který v Cannes rovněž zabodoval už v roce 2001 se snímkem Pianista, tentokrát nabízí válečné drama Das Weisse Band (Bílý pás).

Cenu Media European Talent převezme Helena Třeštíková od evropské komisařky Viviane Redingové za pokračování dokumentu Zázrak, který dokumentaristka natočila jako svůj první profesionální snímek v roce 1974.

„Bylo to pro mě obrovské překvapení. Netušila jsem, že s podáním žádosti vstupuju i do nějaké soutěže. Říkala jsem pak, že tohle bych nevyfabulovala ani v největší fantazii. Radost to pro mě byla veliká,“ uvedla k ocenění potěšená Třeštíková.

Tehdy začala sledovat těhotnou mladou ženu přes porod až do šesti měsíců života jejího syna. Třeštíková, jejímž záměrem je pokračovat ve sledování osudu nyní již dospělého muže, zvítězila v konkurenci 345 evropských filmových projektů.

Ve školní sekci Cinéfondation soutěží český film Bába režisérky Zuzana Špidlové. Zachycuje vztahy mezi nejmladší a nejstarší generací. Loni na podzim si odnesl cenu za režii i cenu za nejlepší film na festivalu Famufest 2008.

Jan Šmíd:

„Festival není jenom filmová přehlídka, ale v tomto čase se do města stěhuje i móda. Všichni, kteří v oblasti médií i byznysu něco znamenají, musí být v Cannes nebo alespoň na nějakém z večírků. Je to opravdu společenská událost roku,“ upozorňuje z Paříže zpravodaj Jan Šmíd.