Český literární fond udělil výroční ceny

Praha - Nadace Český literární fond dnes udělila v pěti kategoriích své výroční ceny za loňský rok. Oceněn byl například básník Radek Malý nebo režisér David Radok. Držitelé cen literárního fondu získávají finanční odměnu za mimořádná díla umělecké, vědecké a novinářské tvorby. Ceny jsou vyhlašovány jako veřejná soutěž, kandidáty mohou nominovat jednotlivci i organizace.

  • Původní česká literatura – Radek Malý: Malá tma (Host). Básnická sbírka je v pořadí čtvrtou sbírkou olomouckého básníka, za Vraní zpěvy z roku 2002 získal prestižníCenu Jiřího Ortena pro mladé autory
  • Vědecká a odborná literatura – Jaroslav Cepák a kol.: Atlas migrace ptáků České a Slovenské republiky (Aventinum)
  • Propagace knižní kultury – publicistka Karolína Jirkalová a básník a překladatel Petr Borkovec, kteří připravují cyklus veřejných čtení v Café Fra.
  • Divadelní a rozhlasová tvorba – David Radok za režii hry Václava Havla Odcházení v Divadle Archa
  • Filmová a televizní tvorba – Lukáš Přibyl za námět, výzkum, scénář a režii dokumentárních filmů Zapomenuté transporty (do Běloruska, Estonska, Lotyšska)

Nadace podporuje vznik nových hodnotných děl původní i překladové literatury, divadla, filmu, publicistiky, vědy, rozhlasu, televize a zábavního umění. Působí jako jeden z alternativních nestátních zdrojů financování kultury. Vyhlášení bude v pražském Kulturním centru Profesního domu Matematicko-fyzikální fakulty.

Výroční ceny Nadace ČLF loni za rok 2007 získali dále za vědeckou a odbornou literaturu Pavel Kuchynka a kolektiv za práci Oční lékařství a za divadelní a rozhlasovou tvorbu Jan Mikulášek za režii hry A. S. Puškina Evžen Oněgin v Divadle Petra Bezruče v Ostravě. Výroční cena za propagaci knižní kultury nebyla za rok 2007 udělena.

Vydáno pod