Minorem zní rytmus Marimby

Praha – Divadlo Minor, divadlo pro celou rodinu, zahajuje dnes večer sezonu netradičním projektem. Bubenická show s názvem Marimba v Minoru podle hudebního uskupení, které v ní účinkuje, rozezvučí doslova celé divadlo. V hudebně-divadelním představení beze slov má hlavní úlohu rytmus, zvuk a melodie. Diváci se mohou těšit na původní skladby i na hity v osobitém zpracování hravých muzikantů ve spolupráci s neméně hravými divadelníky.

„Budeme objevovat prostor pomocí hudby a ta hudba bude navíc natolik jednoduchá, že půjde vlastně jen o údery,“ vysvětluje trochu tajemně režisér představení Janek Jirků. „V divadle se na začátku představení zhasne a pak se začne něco dít, ozývat se zvuky. Na začátku je zvuků strašně málo, na konci strašně moc,“ dodává.

Jirků má k hudbě blízko, jak dokazuje i Kabaret Tlukot a bubnování, které Minor tento podzim opět uvádí. Při přemýšlení, jak zapojit kapelu Marimba Club do divadelního představení, se rozhodl využít toho, co kluci nejlépe umí, a ukázat divákům od prvního úderu veškeré formy bubenického umění.

Marimba v Minoru - rozhovor a ukázka (zdroj: ČT24)

„Marimba nejsou jen bubeníci, je to rytmická kapela, která hraje i na marimbu, dřevěný nástroj podobný obrovské zvonkohře nebo vibrafonu. Představení začínáme sice úderem, ale pak postupně i s dětmi v publiku zjistíme, že bouchat se dá i melodicky a že z rytmu se dá vytvořit nádherná hudba,“ tvrdí Jirků. Představení Marimba v Minoru tak bude podle něho trochu i výchovné.

„V našem dramaturgickém plánu je to kuriozita. Říká se, že diváci divadla Minor jsou zmlsaní, proto se je snažíme stále překvapovat,“ dodal k představení ředitel divadla Zdeněk Pecháček. Premiéru má hudebně-divadelní projekt 10. září, nejbližší repríza je 21. září. Od října bude Marimba hrát v Minoru každý měsíc. „Přijďte se podívat, neboť ti hoši to fakt umí,“ zve diváky program divadla.

Další novinkou, kterou v Minoru na novou sezonu chystá, bude také netypické, i když zcela jiným způsobem než bubenická show. Opět v režii Janka Jirků vzniká hudebně-divadelní inscenace k 20. výročí pádu železné opony. „Jde o výpověď Lubomíra Jednorožce, který byl v 50. letech v tehdejším Československu vězněn, avšak utekl a v současné době žije v USA. Své vzpomínky poskytl k loutkovému zpracování,“ přiblížil nové představení Pecháček, „naše rodinné divadlo se tedy pokusí o takovou novodobou pohádku z reálného světa.“

  • Marimba v Minoru zdroj: www.minor.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1103/110282.jpg
  • Marimba v Minoru zdroj: www.minor.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1103/110284.jpg