Dobré sousedství s Müllerovou vilou, Strahovským stadionem a Internacionálem

Praha - Významné stavby Prahy 6 představuje výstava v Písecké bráně na Hradčanech. Panely s fotografiemi a textem vycházejí z publikace Slavné stavby Prahy 6, která právě přichází na pulty knihkupectví. Mezi stavbami jsou zastoupeny rodinné domy, veřejné budovy, sportovní zařízení, ale i letištní budova. Výstava potrvá do 13. října.

„Praha 6 má několik staveb, které překračují rámec České republiky - patří k nim především proslulá Müllerova vila od Adolfa Loose, která je k nalezení ve všech čítankách moderní architektury,“ připomíná architekt Petr Urlich, editor knihy a také kurátor výstavy.  

Výběr čítá zhruba 70 staveb, budovy jsou seřazeny podle místa, kde se nalézají, a podle funkce. Jediným kritériem při výběru byla kvalita staveb: jsou zde díla jak od věhlasných, tak od méně známých autorů. Nejstarší budova, kterou autoři do výběru zařadili, pochází z 11. století. Naopak nejnovější - Národní technická knihovna - byla dostavena teprve letos a před pár dny uvedena do provozu. 

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

 
Kniha navazuje na dříve vydané tituly z nakladatelství Foibos, mapující slavné vily jednotlivých krajů nebo nejnověji pražských městských částí. Předešlými oblastmi byly Praha 4 a 5. „Máme v naší republice vytipováno 166 měst s fantastickou architekturou, věříme, že ten velký projekt někdy dokončíme,“ prozrazuje Oldřich Janota z nakladatelství Foibos.