V Novoměstském hrnci je letos méně smíchu

Nové Město nad Metují – Festival české filmové a televizní komedie Novoměstský hrnec smíchu se opět vrací na začátek léta. Zatímco minulý ročník se konal v září, kdy se ale překrýval s mnoha dalšími akcemi v regionu, letošní, dvaatřicátý ročník zaútočí na bránice diváků od 12. do 19. června. O cenu diváků i poroty se v Novém Městě nad Metují utká pět filmových komedií.

Menší počet soutěžních snímků – loni jich bylo osm – má na svědomí právě posunutí termínu festivalu. Podmínkou účasti je totiž uvedení filmu v kinech v období od konce předchozího ročníku Novoměstského hrnce smíchu. O ceny se budou ucházet Ženy v pokušení, 2Bobule, Ulovit miliardáře, Pamětnice a Doktor od Jezera hrochů. Loňský ročník vyhrála komedie Líbáš jako bůh.

Soutěžit budou také studentské snímky, autoři jich letos přihlásili deset. Festivalové sekci pro mladé bude vyhrazen pátek 18. června. O den později proběhne slavnostní zakončení festivalu, během něhož bude uvedena divadelní komedie Plný kapsy šutrů s Mirkem Vladykou a Radkem Holubem v hlavních rolích.

Mimo soutěž budou promítány čtyři televizní komedie. Nesoutěžní je také projekce úvodního snímku Zabijáci doktorky Kalendové. Režisér snímku Zdeněk Zelenka i představitelka hlavní role Jiřina Bohdalová budou hosty festivalu.

Při slavnostním zahájení bude předána cena prezidenta festivalu Pavla Zedníčka za přínos české komedii - cenu převezme český král komedií a pohádek pan Václav Vorlíček. V neděli festival nabídne divákům projekci dokumentu o tomto filmaři spojenou s besedou, na které usednou kromě pana režiséra také Iva Janžurová, Jiřina Bohdalová a Petra Černocká. Po besedě je připraveno promítání Vorlíčkova filmu Pane, vy jste vdova!

  • Libuše Švormová a Stanislav Zindulka ve filmu Pamětnice zdroj: www.pametnice.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1224/122316.jpg
  • Ulovit miliardáře (režie: Tomáš Vorel) zdroj: Bioscop http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1147/114619.jpg