Kožená se vrací do rodného Brna s milostnými dopisy

Brno - Světově uznávaná mezzosopranistka Magdalena Kožená v neděli přiveze do rodného Brna svůj aktuální koncertní program Lettere Amorose, který tvoří zhudebněné milostné texty z počátku 17. století. Do města se vrací po třech letech a stejně jako při své poslední návštěvě zazpívá v Besedním domě. Ve středu 16. února se stejným programem vystoupí v pražském Rudolfinu.

Koncert slibuje písně plné milostných citů a vášní. „Jednoduchost těchto písní je velmi atraktivní, prostá píseň může mít obrovskou hloubku. S touto hudbou jsem vyrůstala a chtěla jsem se k ní vrátit,“ uvedla Kožená v narážce na své působení v brněnském dětském sboru Kantiléna. S barokní hudbou jsou spojeny také její první umělecké úspěchy.

Koncertní program k desce tvoří například skladby Claudia Monteverdiho, Tarquinia Meruly, Giulia Cacciniho a řady méně známých autorů, například z okruhu takzvané florentské cameraty, kteří emancipovali žánr jednohlasé skladby s úsporným instrumentálním doprovodem.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Úspěšná nahrávka Lettere Amorose vyšla u společnosti Deutsche Grammophon na podzim 2010. Kožená ji nahrála se souborem Private Musicke, jehož uměleckého vedoucího Pierra Pitzla jeden z kritiků po vydání desky nazval Jimim Hendrixem barokní kytary. Private Musicke přijedou s Koženou do Brna i Prahy. Lettere Amorose Kožená pokřtila loni v listopadu na zámku v Holešově na Kroměřížsku. Byl to její jediný loňský koncert v Česku.

Svým brněnským koncertem chce Kožená podle pořadatelů podpořit internetový projekt Brno - město hudby. Jeho cílem je vytvoření nové image Brna jako významného, stále více se rozvíjejícího hudebního centra s pestrou škálou akcí od vážné hudby až po klubovou scénu nebo alternativní tvorbu.

Kožená patří k nejvytíženějším mezzosopranistkám světa a do Brna se vrací koncertovat jen málokdy. „Pro mě bude vždy důležité, co se tady děje. Zpívat pro lidi v Brně i v České republice je něco speciálního i emotivního,“ prozradila při své minulé koncertní návštěvě města.

Lettere Amorose
Zdroj: ČT24/Stránky Magdaleny Kožené