Obraz Jana Mikulky slaví v Londýně velký úspěch

Londýn - Obraz českého malíře Jana Mikulky upoutal nejvíc návštěvníků prestižní soutěžní výstavy v londýnské Národní portrétní galerii. Mikulkův obraz Jakub získal nejvíc hlasů v hlasování návštěvníků výstavy. Zopakoval tak loňský úspěch dalšího českého malíře Michala Ožibka, který ve stejném hlasování vyhrál při loňské výstavě. Výstava finalistů soutěže potrvá do 18. září.

Národní portrétní galerie každý rok pořádá jednu z nejprestižnějších soutěží na světě zaměřených na portréty, nazvanou BP Portrait Award. Letos porota vybírala z rekordního počtu 2 372 přihlášených portrétů, z nichž 728 pocházelo ze zahraničí. Na výstavu pak bylo vybráno 55 obrazů, včetně Mikulkova plátna. Hlavní cenu dostal Holanďan Wim Heldens za obraz Distracted a porota udělila další čtyři ceny. Nicméně návštěvníci výstavy, která je v galerii od poloviny června, v hlasování dali přednost Mikulkovi.

Hlasování se zúčastnilo zatím nejvíc návštěvníků za 32 let historie soutěže - 28 980. Mikulkův obraz se nejvíc líbil 2 280 lidem. Michal Ožibko dostal loni za portrét iDeath 4 127 hlasů z 25 980. Ani další dva nejoblíbenější portréty nebyly letos mezi obrazy oceněnými porotou. Druhý byl Brit Nathan Ford s portrétem Abi (1 610 hlasů) a třetí Španěl Manuel Ferrer Perea s obrazem Despertar - Awakening (1 453 hlasů).

Jednatřicetiletý Mikulka si za model pro svůj portrét vybral dokumentaristu Jakuba Wagnera, který mezi jiným natočil dokument o známém českém architektovi Profil - Jan Kaplický. Již samotné zařazení do výstavy BP Portrait Award je pro výtvarníky na britské výtvarné scéně důležitým oceněním a může otevřít cestu do místních galerií a k místním zákazníkům. V posledních letech se v této soutěži českým autorům dařilo. Český výtvarník působící v Londýně Hynek Martinec dostal v roce 2007 v rámci BP Portrait Award cenu pro umělce do 30 let a v roce 2009 byl jeho portrét zařazen do výstavy finalistů.