Spiklenci v Sokolově: Osvoboditel, Hitler, kosmonauti… kdo dál?

Dlouho očekávaná výstava Pavla Šmída v kolosálních výstavních prostorách kostela sv. Antonína Paduánského v Sokolově byla otevřena v podivných nejistých a nejednoznačných dnech po velmi důležitých a pro mnohé i neuvěřitelných volbách. Výstava, která měla být analýzou a příspěvkem k důležitému tématu spiknutí moci a předávání zjevných i vnitřních atributů a mechanismů napříč systémy i dvacátým stoletím, najednou dostala zcela jiný charakter.

Vlastně několikanásobný – protože na první pohled působila jako zjevná agitka, i když ne snad prvoplánová, přesto však agresivní. Zřetězením personálních symbolů původního námětu a jejich jasnou a dominantní instalací, nepřipouštějící jiný než jasný výklad a projekci, se výstavě dostalo inovovaného podtextu. Až nechtěně najednou vystoupily tyto pesonifikované symboly do nových a nečekaných souvislostí. Také publikum na vernisáži zčásti reagovalo nejednoznačně, jsouce zaskočeno přívalem častokrát ne příjemné informace. Možná, že se v této době jedná o ojedinělý výstavní příběh, vyvolávající nezastaralé hořké vzpomínky…

V textu doprovodné skládačky vzpomíná v rozhovoru s Janou Ševčíkovou autor na své ostravské začátky i na atmosféru konce minulého politického režimu. Sám pak sděluje: Rádi podléháme kolektivním snům, nadějím. Někdy jsou nám vnucovány, ale častěji je nadšeně sdílíme. My jsme přece na té správné straně a náš boj je historicky nutný a spravedlivý.

  • Pavel Šmíd / Lenin zdroj: Marcel Rozhoň
  • Pavel Šmíd / Hitler a malý psík zdroj: Marcel Rozhoň

Výstava nabízí také další pohledy na kolektivní zapojení i na stopy křehkých životů, které vždy naznačované či citované dění doprovází. Autor používá zmnožení, varianty zavedené pop artem, snad i cituje některé tvůrčí procesy, objevené Andy Warholem.

Přináší silná výtvarná díla – jeho Osvoboditel je mistrovskou zkratkou, dokonale provedenou v barvě i významu. Vrcholem však, i díky formálně záměrně vlezlé instalaci, je patrně velkoformátové dílo Hitler a malý psík. Nenechává vás po celou dobu prohlídky na pokoji, musíte se k němu fyzicky i v uvažování vždy několikrát vrátit. Nejlepší Hitlerův portrét v Čechách dnes viděný!! Odcházejíce se však povznesete doslova ke světlým zítřkům - na kruchtě jim dva malí kosmonauté letí vstříc se zjevným nadšením. I vy se vzmužte a nejen se symboly zneužité a používané moci bojujte. Jinak to nejde.

  • Z výstavy Pavla Šmída Spiklenci zdroj: Marcel Rozhoň
  • Pavel Šmíd / Osvoboditel zdroj: Marcel Rozhoň

PAVEL ŠMÍD / SPIKLENCI. Kdy a kde: Koncertní a výstavní síň v klášterním kostele sv. Antonína Paduánského v Sokolově, Staré náměstí; otevřeno úterý–neděle 10:00–18:00, vstup zdarma. Výstava potrvá do 28. 11.