Svatba mezi citrony aneb romancí není nikdy dost

Možná je to zákonité, že po všech těch drásavých obrazech ze soužití lidí, které dosud dánská režisérka Susanne Bier ve svých filmech vykreslila, se rozhodla natočit něco útěšného, v nádherném prostředí a se šťastným koncem. Vždyť film je tu koneckonců i proto, aby dal odpočinout od zneklidňující, složité i kruté reality. A když se taková pohádka setká s dobrým řemeslem, divák se rád pokochá.

Susanne Bier své řemeslo ovládá. Především pracuje vždy s dobrým scénářem. V případě Svatby mezi citrony ji scenárista Anders Thomas Jensen předložil výborné dialogy, které velmi zdařile vrací trochu nadnesenou story do reality. Rovněž přítomnost různých charakterů, jež sledují své cíle, vytváří celkem uvěřitelný svět, který má navíc i schopnost pobavit, a dokonce rozesmát. 

V tomto ohledu bych vyzdvihla opravdu výživnou postavu švagrové hlavního hrdiny v podání Papriky Steenové. Její nádherná herecká kreace vykreslila živoucí osobu, která se vyjadřuje drzostí s až bezskrupulózním dryáčnictvím, sobectvím a snobstvím, aby tím však překryla svou osamocenost a touhu po lásce. V její postavě je všechno – touha, vášeň, smutek, povýšenost, krutost i zranitelnost. 

Bohužel obě hlavní postavy, které ztvárnili Trine Dyrholmová a Pierce Brosnan, už tak bohatou výbavu nemají. Dyrholmová představuje hodnou, citlivou a upřímnou osobu, která je nucena překonávat nebezpečnou nemoc a zároveň i manželovu nevěru. Obě tyto kritické skutečnosti ale zvládá kdesi uvnitř, což na filmovém plátně má za následek dlouhé pohledy kamsi do svého nitra, což vskutku není nijak divácky vděčné. Naštěstí jsou takovéto momenty zasazené do pěkných scenérií v jižní Itálii a pohledy na zapadající či vycházející slunce na břehu moře nebo v citrusovém sadu nikdy neomrzí. Navíc Trine Dyrholmová je velmi půvabná a herecky přirozená. 

Těžkou roli, pokud jde o hereckou barvitost, měl i Pierce Brosnan. Ten, když jeho postava odložila cynickou a sarkastickou masku, která zakrývala zraněnou a citlivou duši, už opravdu neměl co hrát. Jenže tento herec vskutku elegantně dokáže na plátně jen tak být a neodolatelně se bez pomoci mluveného projevu tvářit překvapeně, zaskočeně, rozzlobeně i pobaveně a na konci krásně zamilovaně – vskutku radost na něj pohledět.

  • Svatba mezi citrony autor: Doane_Grogory, zdroj: AeroFilms
  • Svatba mezi citrony autor: Doane_Grogory, zdroj: AeroFilms

Lepší podmínky pro rozehrávání mají představitelé mladého páru, který se rozhodl vzít po tří měsíční známosti, aniž by se tedy dvojice vlastně poznala. Postupné objevování se problematických záležitostí vytváří potřebné napětí a v podstatě graduje dramatickou stavbu děje. Takže tyto postavy musí něco řešit, jsou zaskočeny, překvapeny, zmateny, nejisté, a přesto nuceny dojít k rozhodnutí. Je zde tedy dost co hrát. 

Pokud se týká stavby jednotlivých postav, asi nejproblematičtější zde se jeví role nevěrného a sobeckého manžela. Přestože v romancích se jednotlivé charaktery zjednodušují, kdy zlý je zlý ze své podstaty, hodný je zkrátka hodný, protože se tak už narodil, sobec je sobec do důsledku a hloupý je tupost sama, vykreslení necitlivého záletníka v tomto snímku je přeci jen trochu přetažené. Manžel hlavní hrdinky je tak primitivní a bez jakýchkoli ohledů, hloupý a sobecký, že divákovi nutně vytane na mysli, proč s ním proboha ta žena takovou dobu vůbec byla, natož proč touží po jeho návratu. Pokud by měla být uvěřitelná motivace strachu ze samoty nebo zvyk, měly by se tu jeho negativa přeci jen trochu učesat. V tomto případě by snad stačilo, při zachování všech situací, jen mírně pozměnit jeho obhroublý slovník, aby přeci jen úplně nepostrádal jisté sympatie, byť minimální.

  • Svatba mezi citrony autor: Doane_Grogory, zdroj: AeroFilms
  • Svatba mezi citrony autor: Doane_Grogory, zdroj: AeroFilms

Ovšem když budeme realističtí, třebaže romance si realitu vždy upravuje k obrazu svému, musíme, byť neradi, přiznat, že obhroublých, přitloustlých, sobeckých chlapíků, se kterými jejich křehké a oduševnělé ženy setrvávají, je více než těch krásných, citlivých, bohatých a něžných, o kterých tak rády slečinky sní. Ale od toho tu právě máme tento romantický žánr, protože ať je to jak chce přitažené za vlasy, je-li to jen trochu slušně udělané, krásně se na to kouká. 

Svatba mezi citrony - Dánsko / Švédsko / Itálie / Francie, 2012, Režie: Susanne Bier. Scénář: Anders Thomas Jensen. Hrají: Trine Dyrholm, Pierce Brosnan, Paprika Steen, Line Kruse, Kim Bodnia, Sebastian Jessen.

V kinech od 15. listopadu 2012.

Dánská režisérka Susanne Bier má na svém kontě přes deset celovečerních filmů a také řadu ocenění. Film Po svatbě (2006) jí vynesl nominaci na Oscara, kterého si nakonec odnesla až za snímek Lepší svět (2010), za který získala také Zlatý globus, ceny si odnesla i z filmových festivalů v Sundance, Torontu či Montrealu.