Jehličí už je passé, zkuste porcelán!

Praha – Vánoční stromky zaplavují domácnosti i města či jejich náměstí. Tradiční zelený jehličnan už je ale passé, nyní „frčí“ designové stromky z Lega, z knih nebo dokonce z porcelánového nádobí. Zdobení neklade fantazii meze.

Ve vlámském městě Hasselt přilepili na větve stromu jídelní soupravy. Projektu se účastnilo kolem tří tisíc místních obyvatel, kteří přinášeli porcelánové nádobí, které už doma neupotřebili. „Před dvěma měsíci jsme vyzvali obyvatele Hasssletu, aby nám přinesli své hrníčky a talíře. Sebrali jsme je a roztřídili. Samotná výroba stromku nám trvala asi týden,“ říká organizátor projektu Stefan Vanbergen. 

„Vánoce jsou slavnost, která přivádí lidi k sobě – k jednomu stolu, kde hodují a tak podobně. Proto jsme požádali lidi, aby se na Vánoce takto spojili, místo stolu je ale pojí strom. Je to symbol určité solidarity,“ dodává starostka. 

Vánoční "štafle"
Zdroj: ČT24

Netradiční symbol Vánoc budí také kontroverze. Někteří obyvatelé se nemohou smířit s tím, že ve městě nenaráží na klasickou tradici, tedy onu „zelenou variantu“.  

Neobyčejné stromky jsou rok od roku populárnější. V Manchestru třeba vyrostl strom složený z kostiček Lega. Většinu z nich si však vyrábějí lidé v domácnosti. Stromeček jde udělat prakticky z čehokoliv – ať už z knížek nebo z obyčejných „štaflí“.

Designové vánoční stromky (zdroj: ČT24)