Výroční filmové ceny zůstávají na ČT - i bez názvu Český lev

Karlovy Vary/Praha – Česká televize bude i v příštím roce vysílat přímý přenos ze slavnostního večera předávání výročních filmových cen dosud známých pod názvem Český lev. Generální ředitel ČT Petr Dvořák se na tom v Karlových Varech dohodl s ředitelem České filmové a televizní akademie Ivo Mathém. Dohoda o další spolupráci představuje průlom ve sporu, který akademici vedli s producentem a majitelem ochranné známky Český lev Petrem Vachlerem. Protože se na odkoupení známky nedohodli, ponesou ceny s největší pravděpodobností jiný název.

„Za celé prezidium ČFTA mohu s radostí potvrdit kontinuitu dosavadních filmových cen,“ oznámil dnes ředitel České filmové a televizní akademie (ČFTA) Ivo Mathé.

Hlavní spor mezi akademiky a Vachlerem se vedl o kvalitu a úroveň slavnostního večera, na němž jsou výroční filmové ceny předávány a který aspiruje na přízvisko čeští Oscaři. Akademici byli k aranžmá slavnostního předávání opakovaně kritičtí, s Vachlerem, který kvůli rozporům počátkem června čelo akademie opustil, neúspěšně jednali i o odkoupení ochranné známky. Kriticky se k podobě večera už v březnu vyjádřil také generální ředitel ČT Petr Dvořák: „Koncept Lvů se po dvaceti letech přežil. Nedá se vysílat slavnost s humorem pro partu spiklenců v sále. (…) Nechci být tím, kdo Lvy zahubí, ale trváme na tom, aby to byl svátek filmu, aby měl noblesu, šarm, krásu, půvab a přitažlivost.“

22. únor 2014 - den, kdy lev nebude lvem

Dnešní dohoda mezi Českou televizí a filmovou akademií tak představuje průlomový krok; nejprestižnější filmový večer roku zůstane na ČT. „Společně s prezidiem (akademie) jsme velmi rychle našli shodu nad základními principy, na kterých budeme vyhlašování filmových cen v České televizi v budoucnu připravovat,“ konstatoval Dvořák. „Na konkrétní formě budeme s akademiky intenzivně pracovat a věřím, že najdeme důstojnou formu odpovídající významu výročních filmových cen.“

Filmový galavečer proběhne 22. února 2014. Protože se akademie s Petrem Vachlerem na používání názvu Český lev pro své ceny nedohodla, ponesou propříště zřejmě jiný název. Ten by měl být znám (spolu s podobou a místem konání slavnostního předávání) letos na podzim.