Nejlepší na Chopina jsou Mariánské Lázně

Mariánské Lázně - Slavnostním koncertem Západočeského symfonického orchestru začal v Mariánských Lázních 54. ročník mezinárodního Chopinova festivalu, který je zaměřený především na klasickou klavírní tvorbu.

Místní orchestr pod vedením německého dirigenta Andrease Weisera a za účasti italského sólového klavíristy Alessandra Ammary předvedl na úvod Chopinův koncert pro klavír a orchestr a Beethovenovu symfonii.

Na festivalu celkem vystoupí osm sólistů a čtyři soubory. Tuto sobotu večer se představí vítěz 9. ročníku mezinárodní klavírní soutěže F. Chopina v Mariánských Lázních, v neděli pak Fumiko Shiragyová při klavírním recitálu. Přehlídka končí 24. srpna. Závěrečný koncert diriguje Kanaďan Charles Olivieri-Munroe a sólistou bude německý klavírista Benjamin Moser.

CHOPIN A MARIÁNSKÉ LÁZNĚ. Polského skladatele pojí s Mariánskými Lázněmi láska. V srpnu roku 1836 se tam sešel s rodinou své snoubenky Marie Wodziňské. Ta namalovala jeho portrét a hudebník složil při pobytu v penzionu U Bílé labutě píseň Prsten. Poté se s Marií na příkaz její matky rozešel. V roce 1959 byla v Mariánských Lázních založena česká Chopinova společnost a pod kolonádou byl odhalen Chopinův pomník. Od roku 1960 se zde koná festival. Každé dva roky je spojený s klavírní soutěží mladých pianistů.

Mariánky žijí Chopinem (zdroj: ČT24)