Suede: Jsme rádi, že i po 20 letech lidi zajímá, co děláme

Praha - Skupina Suede, považovaná za zakladetele britpopu, vystoupila v sobotu v pražské Lucerně. Její první návštěvu v Češku ocenili nejen fanoušci, kteří si jejich zlatou éru z poloviny 90. let pamatují, ale i ti mladší, jejichž pozornost si Suede získali díky poslednímu albu Bloodsports.

Suede koncertují po sedmileté přestávce, novou desku vydali dokonce až po jedenácti letech. Recenze má skvělé - možná až nečekaně. „Obvykle máme dobré a opravdu strašné kritiky, většinou lidi rozdělujeme. Asi moc nečekali, že kapela, která se vrací, může udělat dobrou desku,“ domnívá se baskytarista Mat Osman.

Suede měli vždycky pověst skvělé koncertní kapely. Pauza jim evidentně ještě prospěla. „Myslím, že teď hrajeme naživo mnohem lépe než tehdy. A taky nás živé hraní baví mnohem víc než tenkrát,“ přiznává zpěvák Brett Anderson. Kapele noví fanoušci během let dorostli, v Lucerně to při koncertě rozhodně nevypadalo jako vzpomínkový večírek věnovaný těm, kteří je milovali před dvaceti lety.

Suede zahráli v Praze (zdroj: ČT24)

Britský časopis Q před dvěma desetiletími udělil Suede cenu Nejlepší nová britská kapela. Letos  jim pro změnu věnoval titul Ikona britské scény. „Pro nás je opravdu důležité, že i po dvaceti lidech lidi zajímá, co děláme,“ váží si přízně Suede.