Mafiáni si zotročili nominace na Zlaté glóby, vesmír zůstává pozadu

Los Angeles – V lednu 2014 se opět rozdají Zlaté glóby, filmové ceny tudíž zveřejnily nominované filmy, které se o sošky budou ucházet. Sedm šancí získal snímek Špinavý trik a se stejným počtem skončil i film 12 let v řetězech. Mafiánská detektivka a otrokářské drama za sebou nechaly road movie Nebraska s pěti šancemi nebo Gravitaci se čtyřmi nominacemi.

O titul nejlepšího herce se ucházejí Matthew McConaughey za Klub poslední naděje, Tom Hanks za Kapitána Phillipse nebo Robert Redford za výkon ve Vše je ztraceno. Ženskou kategorii ovládly např. Cate Blanchettová s Jasmíninými slzami, Sandra BullockováGravitací a Emma Thompsonová s filmem Zachraňte pana Bankse nebo třeba Kate Winsletová za Prodloužený víkend.

Cenu za celoživotní dílo obdrží na slavnostním ceremoniálu Woody Allen.

Vedle výše zmíněných snímků se ale o Nejlepší film uchází také britská Philomena nebo film z prostředí závodů formulí 1 Rivalové vyprávějící o Nickym Laudovi a Jamesi Huntovi. Pozadu ale nezůstává ani romance Ona, Vlk z Wall Street nebo Inside Llewyn Davis, tyto snímky však budou soutěžit v kategorii nejlepší filmové komedie či muzikálu.  

V této kategorii se jako představitelé blýskli Christian Bale (Špinavý trik), Leonardo DiCaprio (Vlk z Wall Street), Joaquin Phoenix (Ona) nebo Meryl Streepová (Blízko od sebe). V prestižním ocenění o nejlepšího režiséra svedou boj Alfonso Cuarón, Alexander Payne, Paul Greengrass, Steve McQueen či David O. Russell.

Pár minut na červeném koberci dostanou tradičně i neanglicky mluvené filmy – dánské drama Hon, francouzský Život Adele, italská Velká nádhera, japonský Kaze tachinu nebo francouzsko-italská Minulost.

Zlaté glóby se berou jako nepřímá nápověda toho, jak by to mohlo dopadnout na Oscarech, které se udílejí začátkem března.

Vydáno pod