Edith Piaf a Marlene Dietrich hrají společně v Ostravě

Ostrava - Francouzská šansoniérka Edith Piaf a německá diva Marlene Dietrich se ve skutečném životě potkaly jen na pár chvil. V muzikálu na jevišti Národního divadla moravskoslezského spolu ale prožijí několik desetiletí.

Edith a Marlene v Národním divadle moravskoslezském (zdroj: ČT24)

Ve hře Elen a Marlene spojila tyto dvě jedinečné ženské osobnosti 20. století maďarská spisovatelka Éva Pataki. Její malé hudební drama bylo poprvé uvedeno v roce 1986 a po úspěších na zahraničních jevištích se nyní dostalo i do Ostravy.

„Sám příběh obou žen je zajímavý, i když ne zcela odpovídá historické pravdě, leckde je komprimován do dramatičtější polohy – z pochopitelných důvodů – musí pokrýt asi třicet let života,“ uvádí režisér muzikálu Janusz Klimsza, pro něhož je režírování Edith a Marlene prý výletem do neznámých kočin. Komorní příběh totiž není typickým představením pro velkou muzikálovou a operní scénu NDM.

Představitelky hlavních rolí podle Klimszy typově odpovídají oběma hlavním postavám, které zosobňují dvě odlišné polohy ženství. Drobnou Edith dovedla její životní síla a talent z ulice až k podmanění Paříže. Zažila mnoho vrcholů i pádů. „Když si vybavím Edith, jako člověka a zpěvačku, tak vidím neobyčejně silnou ženu s velkým srdcem,“ podotýká ke své roli Hana Fialová.

Dlouhonohá kráska Marlene Dietrich byla protipólem Edith Piaf po všech stránkách. Pocházela z důstojnické rodiny, dostalo se jí elitního vzdělání. Stala se brzy berlínskou senzací a hrála všude a všechno. Její nejznámější film Modrý anděl z roku 1929 jí otvřel cestu do Hollywoodu. „Marlene byla tajemná hrdinka mnoha slavných filmů – přitom skromná a svědomitá herečka,“ domnívá se její představitelka Eva Zbrožková.

Obě herečky se musely vypořádat s texty v několika jazycích. „Zpíváme písně v originále, to znamená ve francouzštině, němčině, angličtině, a texty se mluví česky,“ vyjmenovala všechny Zbrožková. „Je těžké přepínat z jazyka do jazyka, a nevypadnout z role.“

Muzikál Edith a Marlene má v Ostravě premiéru 19. prosince, v den výročí narození Edith Piaf. Do konce roku hru divadlo uvede ještě dvakrát.