Jó napot! Otevřete kni.hu

Praha - Jména Pétera Esterházyho či Imreho Kertésze jsou nejspíš povědomá nejen hungaristům, maďarských autorů je ale pochopitelně mnohem více. Příležitostí seznámit se s tamní literaturou je veletrh Svět knihy, jehož čestným hostem je letos právě Maďarsko. Číst a probírat se budou desítky knižních titulů od 15. května na pražském Výstavišti Holešovice.

Nakladatelé představí nejnovější české překlady maďarské beletrie i nové odborné publikace. Svou novinku osobně představí zmíněný Péter Esterházy, jemuž česká kultura není cizí, napsal knihu o Bohumilu Hrabalovi. K větší známosti mezi českými čtenáři mu ale především dopomohla cena Magnesia Litera, kterou obdržel Robert Svoboda za překlad loni u nás vydaného románu Harmonia caelestis. Na veletrhu Esterházy představí knihu Opravené vydání, v níž navazuje na předchozí rodinnou ságu. 

Nebude jediným zástupcem maďarské literatury, který přijede do Prahy osobně. Například literární historik, kritik a filozof László F. Földény uvede svou knihu Melancholie, podle nakladatele čtivou studii o dějinách a proměnách melancholie v evropské kultuře od starověku po současnost. "Nazvali svou prezentaci mottem Otevřete kni.hu a to je i odkaz na jejich webové stránky, kde si mohou čtenáři přečíst více o maďarské literatuře," upozornila ředitelka Světa knihy Dana Kalinová.

Kromě maďarských titulů a knižních novinek narazí příznivci literatury na veletrhu také na autorská čtení, besedy či autogramiády. K hlavním tématům programu patří fantasy a sci-fi nebo odraz historie v literatuře. „Nás toto téma napadlo v souvislosti s tím, že v tomto roce se slaví celá řada výročí, uběhlo třeba sto let od začátku první světové války a naše pořady chtějí upozornit na témata, která se týkají dějin v literatuře. Přivítáme například francouzského spisovatele Jeana-Michela Guenassii, jehož romány jsou zasazeny do novodobých dějin a jsou velmi zajímavé,“ doporučuje Kalinová.

Připraveny jsou výstavy obálek knih, ilustrací i expozice připomínající letošní hrabalovské výročí. Jako v předchozích ročnících i letos budou vystaveny tituly oceněné v českých knižních soutěžích. Svůj stánek bude mít tradičně na výstavišti i Česká televize. To vše musí zájemci zvládnout do neděle 18. května.