První severoamerické muzeum islámského umění vede dialog se Západem

Toronto - V Torontu otevřeli první severoamerické muzeum zasvěcené pouze islámskému umění. Jeho mecenáš, miliardář Aga Khan, který pochází z ismailitů, 20milionové sekty umírněných šíitských muslimů, chce především, aby Západ nevnímal islámskou kulturu pouze jednostranně.

Muzeum, po Khanovi pojmenované, se snaží představit čtrnáct století islámské kultury ve vší pestrosti a prolínání s kulturami Evropy, Afriky a Asie. Více než polovina předmětů pochází z Íránu. „Je tu tolik různých kultur - zeměpisně rozsahem od Španělska přes Čínu do Indonésie,“ připomíná ředitel muzea Henry Kim. 

Jeho oblíbeným exponátem je středověký astroláb - jeden z prvních „počítačů“ z dob islámského Španělska. „Má nápisy v arabštině i latině. Dokazuje, jak ve 14. století ve Španělsku bydleli křesťané vedle muslimů,“ upozorňuje ředitel. Další zajímavostí je mramorová fontána, která zastávala funkci velkého chladiče v horkém káhirském létě.

Aga Khan Museum navrhl nositel Pritzkerovy ceny za architekturu Fumihiko Maki. Budova za šest miliard korun byla otevřena 18. září.

V Torontu otevřeli první muzeum islámského umění v Severní Americe (zdroj: ČT24)
Vydáno pod