Co s Werichovou vilou? Muzeum V+W, navrhují občané

Praha - Veřejnost by ve Werichově vile na pražské Kampě nejraději nalezla muzeum Voskovce, Wericha a básníka Holana. Vyplývá to z nezávazné ankety, kterou uspořádala městská část Praha 1. Zmíněné muzeum, o nějž usiluje společnost Medy Mládkové, je jeden ze zvažovaných projektů pro dosud nevyužitý objekt v centru metropole.

O osudu Werichovy vily hlasovalo 9 500 lidí, z toho 307 obyvatel první městské části. „Anketa sice pro samotné rozhodnutí zastupitelstva není závazná, ale očekávám, že nově zvolení zastupitelé městské části Praha 1 budou výsledky respektovat,“ uvedl starosta Oldřich Lomecký. Lidé hlasovali pomocí hlasovacích lístků, webového formuláře a SMS od 18. září do 18. října.

Vila stojí nedaleko Lichtenštejnského paláce na Kampě. Pochází z počátku 17. století a původně v ní byla koželužna. Herec a dramatik Jan Werich zde žil se svou rodinou od roku 1945 až do své smrti v roce 1980. Bydlel v ní i buditel Josef Dobrovský. O pronájem památky se vedení městské části neúspěšně snaží více než deset let. Naposledy komise za vítěze po výběrovém řízení určila Nadaci Jana a Medy Mládkových, zastupitelé se ale nedokázali na nájemci shodnout. Které projekty jsou ve hře?

Museum Kampa Medy Mládkové chce ve vile vybudovat stálou expozici, která by se týkala dvojice Jiřího Voskovce a Jana Wericha a básníka Vladimíra Holana, jenž žil v přízemí vily coby Werichův soused. Chtějí také v domě pořádat dočasné výstavy, malé festivaly nebo divadelní představení.

Post Bellum by rádo ve vile vytvořilo místo, které by bylo zaměřeno na výstavy, výchovu nebo komunitní aktivity. Vzniknout by tu také mělo centrum dokumentující totalitní režimy 20. století a archiv Wericha, Voskovce a Holana. V plánu dále má divadelní představení, besedy nebo hry.

Nadace Charty 77 chtěla z vily udělat místo mezigeneračního setkávání s knihovnou, galerií, divadelním sálem, prostorem pro pohybové aktivity a malou kavárnou. Zástupci Charty 77 uzavřeli s nadací Mládkových memorandum o případné vzájemné spolupráci při spravování vily.

Projekt Musea Kampa podpořilo 6 898 z celkem 9 541 hlasujících. Post Bellum podpořilo 2 098 hlasů a pro Chartu 77 hlasovalo 494 osob. Celkem 24 lidí si nevybralo žádnou ze tří nabízených možností.

Interiér Werichovy vily
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK
Vydáno pod