Malířství pod lupou. Písek zve na prohlídku tvorby J. Z. Quasta

Písek - Narodil se před dvěma sty lety, maloval na porcelán, sklo i plátno, získal ceny v New Yorku, Londýně nebo Paříži. Přesto jeho jméno není tak známo, jak by si zasloužilo. Velmi křehké obrazy Jana Zachariáše Quasta připomíná proto aktuální výstava Prácheňského muzea v Písku.

Quast byl po otci, malíři porcelánu, Němec, narodil se ale v Čechách, kam se také ze všech studijních a pracovních cest vrátil. Proto jsou jeho díla nejen v zahraničních sbírkách, ale třeba také na oknech Svatovítského chrámu.

„Prováděl to, čemu Němci říkají 'Lupenmalerei' čili malířství pod lupou. Doteky jeho štětce byly menší než jeden milimetr, nanášel barvy, které se lišily jen nepatrně. V této úžasné technice byl ve své době nejlepší na světě,“ tvrdí autor Quastovy monografie Jiří Hořava.

Nejdříve působil v Praze, dílnu malby na porcelán měl na Národní třídě. A aby uživil svou početnou rodinu (měl dvanáct dětí), maloval vše, o co ho klienti požádali, nejen portréty, ale i na nádobí nebo dýmky, na zakázku pro měšťanské domy vytvářel vitráže. 

Do Písku, kde v roce dvoustého výročí od jeho narození uspořádali výstavu, se přestěhoval v roce 1871 za synem, jenž si ve městě otevřel fotoateliér. Pokračoval v tvorbě a jeho malby dokonce při návštěvě Písku okouzlili korunního prince Rudolfa, který si kolekci jeho prací zakoupil. Do Vídně tak putovaly malby, které předtím odmítla koupit písecká radnice. 

V Písku strávil Quast poslední dvě dekády svého života, zemřel v roce 1891. Jeho tvorba pod názvem Velmi křehké obrazy je v Prácheňském muzeu k vidění až do konce letošního roku.

Písek připomíná Jana Zachariáše Quasta (zdroj: ČT24)