V Chrudimi mají loutky vlastní bazén

Chrudim - Ve Vietnamu patří loutkové divadlo na vodě mezi nejoblíbenější kulturní tradice, v Česku ale tento pro nás exotický způsob hraní diváci příliš neznají. O to překvapivější pro ně může být aktuální výstava v Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi.

Představit podrobněji tento fenomén českým návštěvníkům se chrudimské muzeum rozhodlo i proto, že vietnamská menšina patří v Česku k poměrně početné - podle odhadů u nás žije přes sto tisíc Vietnamců.

Tradice vodního divadla sahá až do 11. století, vznikla v deltě Rudé řeky. V okolí hlavního města Hanoje, které tu leží, se hrají dodnes téměř v každé vesnici. Vietnamské národní divadlo má vodní představení na programu dvakrát denně sedm dní v týdnu. Profesionální herci tráví oblečeni do rybářských kombinéz a neoprenů ve vodě i šedesát hodin týdně.

K výrobě loutek se obvykle používá dřevo fíkovníku, které je lehké. Jejich ovládání ale není jednoduchá záležitost, některé loutky jsou až dva metry dlouhé. Vyzkoušet si manipulaci s nimi si mohou i návštěvníci chrudimské výstavy, jejíž součástí je zmenšený model vodního divadla. Většinu exponátů získalo muzeum při badatelské cestě do Vietnamu, některé originály jsou více než 150 let staré. Divadlo zrozené z vody je v Chrudimi k vidění až do září příštího roku.

Chrudim vystavuje vietnamské vodní divadlo (zdroj: ČT24)