Drahá Marilyn… tvá milostná korespondence jde do dražby

Praha – Milostná vyznání Marilyn Monroe si už na začátku prosince bude moci předčítat nový muž. Unikátní sbírka tří set položek z pozůstalosti filmové ikony půjde totiž do dražby. Součástí ztraceného archivu jsou i dosud nezveřejněné milostné dopisy, psané její rukou - dochovaly se ve zcela neporušeném stavu.

Milostná korespondence M. Monroe v dražbě (zdroj: ČT24)

Hvězda stříbrného plátna a sex bomba tehdejších let měla spousty ctitelů. Kam ale táhlo její srdce právě ji, vypovídá právě zmíněná korespondence. Herečka si schovávala i psaníčka od svých milovníků. „To první, co z dopisů vyčtete, je, že Marilyn byla upřímně milována. Když se podíváte na dopisy od Arthura Millera, který byl uznávaným spisovatelem, jeho milostné dopisy byly tak popisné a detailní. Doopravdy byl do Marylin hodně zamilovaný,“ potvrdil Martin Nolan z aukční síně Julien's, která má dražbu na starosti.

Kvůli Marilyn Arthur Miller opustil ženu a dvě děti. Monroe kvůli němu konvertovala k židovství. Po boku světově proslulého dramatika se cítila jistější - chtěla opustit role hloupé naivky a stát se dramatickou umělkyní. To se jí ale nepodařilo. Vysněné dítě se jim nenarodilo a manželství se po čtyřech letech rozpadlo.

Joe DiMaggio a Marilyn Monroe
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Pozůstalost obsahuje jednostránkový dopis, který hvězda literátovi napsala, nikdy ho ale neodeslala. „Ale adresa na něm je. On ji obdivuje i její vznešenost. Ona říká: Ale já vůbec nejsem vznešená. Nemám na výběr, abych taková mohla být,“ cituje Nolan.

Upřímné city k ní choval i předchozí partner, hvězda baseballového týmu New York Yankees Joe DiMaggio. Vadilo mu ale její vyzývavé oblékání i chování. Manželství nevydrželo ani rok. „Joe DiMaggio je v San Francisku v domě svého přítele a dívá se na televizi, kde se objeví Marylin a oznamuje na schodech svého domu, že se s ním rozvádí. Je tou zprávou opravdu zdrcen a je také rozrušený z toho, když vidí Marilyn plakat. Dělá si o ní starost. Nebyl to žádný spisovatel, ale napsal jí úžasný a velmi srdečný dopis,“ popsal Nolan.