Birdman sezobal nominace na Zlaté glóby

Los Angeles - Tradiční předzvěstí favoritů amerických filmových cen Oscar jsou Zlaté glóby. Kdo možná bude letos ve hře o zlatou sošku, napověděly nominace 72. ročníku. Nejvíce přáli komedii Birdman s Michaelem Keatonem v hlavní roli. Nominována je v sedmi kategoriích.

Birdmana natočil mexický režisér Alejandro González Iňárritu, který se v roce 2000 proslavil snímkem Amores perros. Vypráví o zapomenutém superhrdinovi, který se svou slávu snaží znovu nalézt na divadelních prknech. Představitel hlavní role Michael Keaton má se superhrdinstvím bohaté zkušenosti - zásadním zlomem v jeho herecké dráze bylo před čtvrtstoletím účinkování ve dvou filmech o Batmanovi režírovaných Timem Burtonem. 

Birdman uspěl mimo jiné v kategoriích nejlepší režisér, nejlepší scénář, nejlepší hudba či nejlepší film; do českých kin přiletí 22. ledna 2015. Po pěti nominacích obdržela dramata Chlapectví a Kód Enigmy. Na Chlapectví pracoval režisér Richard Linklater dvanáct let, aby příběh o dospívání jednoho obyčejného kluka natočil co nejpoctivěji. Kód Enigmy svěřil režisér Morten Tyldum Benedictu Cumberbatchovi. Životopisný snímek vypráví o Alanu Turingovi, jehož týmu se podařilo prolomit kód legendárního německé šifrovacího stroje za druhé světové války.

Jedno z největších překvapení nominací obstaral Grandhotel Budapešť. Bizarně poetická komedie Wese Andersona zabodovala v kategoriích nejlepší film, nejlepší herec, nejlepší scénář a nejlepší režisér.

Držitelé Zlatých glóbů budou vyhlášeni v Los Angeles 11. ledna příštího roku.