Hasiči, rybáři nebo myslivci nemají kde pořádat své plesy. Vesnické hospody zavírají

Události: Vesnické hospody zavírají (zdroj: ČT24)

Z dalších vesnic ubývají sály, ve kterých by mohli třeba dobrovolní hasiči, myslivci nebo rybáři pořádat plesy. Hospody v řadě malých obcí mají už delší dobu nízké, nebo žádné výdělky, a tak zavírají. Třeba na Rychnovsku se tak ani po pauze vynucené pandemií koronaviru společenský život nevrátil do poměrů, na které byli lidé zvyklí.

Dobrovolní hasiči z obce Sovětice na Královéhradecku mohli každoročně uspořádat ples, protože měli k dispozici obecní sál v sousední obci. „Máme velké štěstí, že tyto prostory Hněvčeves má,“ řekla hospodářka sboru dobrovolných hasičů Sovětice Miroslava Kdoulová.

Výhodu obce, která vlastní hostinec se sálem a spolkům neúčtuje komerční nájem, nemají všichni. Takový prostor nově chybí například v Albrechticích nad Orlicí. Hospoda se sálem byla v soukromém vlastnictví a majiteli se nevyplácela. „Je to prodané a bude z toho snad nějaký krám,“ postěžoval si předseda tamního mysliveckého spolku Josef Štrombach.

Myslivecké sdružení se přitom pořádání plesu nechtělo lehce vzdát. „Příjem z toho není, ale dělá se tím na vesnici nějaká kultura, lidé o spolku vědí,“ míní Štrombach. Myslivci nepochodili ani v sousedním Žďáru nad Orlicí, protože hostinec se sálem zavřel i tam. Podnik je na prodej od podzimu, kupce zatím nenašel a zájem nemá ani obec, která dává přednost budoucí postupné opravě sokolovny.

Tam, kde sály k dispozici jsou, zase musí spolky počítat, zda si mohou dovolit platit kvůli drahým energiím vyšší nájemné. Třeba hasiči v Potštejně letos dokončili modernizaci svého zázemí – na ples proto dojde až příští rok.