Muzeum Boženy Němcové slaví výročí. Připomene i režiséra filmu Babička Moskalyka

Literární Muzeum Boženy Němcové v České Skalici na Náchodsku otevřelo dvě nové výstavy. Jedna připomíná 90. výročí založení muzea a druhá život a dílo režiséra Antonína Moskalyka, který v České Skalici natočil známý film Babička. Muzeum v současné podobě bylo založeno s cílem zachovat odkaz Boženy Němcové a je nejrozsáhlejší svého druhu v Čechách, uvedla vedoucí odboru kultury Martina Zálišová.

První výstava představí návštěvníkům okolnosti vzniku muzea, které bylo 24. května 1931 otevřeno ve staré radnici na náměstí. „K vidění jsou historické fotografie a písemnosti z archivu muzea. Za zmínku stojí také vývěsní cedule Klubu československých turistů, díky kterému mohlo muzeum vůbec vzniknout, protože koupilo od dcery Boženy Němcové její pozůstalost,“ řekla Zálišová.

Právě po zakoupení pozůstalosti v roce 1919 se posunul zájem původně vlastivědného muzea na osobnost a dílo spisovatelky. O dvanáct let později tento posun vyvrcholil otevřením prvního českého literárního muzea.

U příležitosti stého výročí spisovatelčina úmrtí v roce 1962 byla provedena rekonstrukce historického Steidlerova hostince U Bílého lva v Malé Skalici, kam se muzeum i s literárním archivem a knihovnou přemístilo. Od září 1970 stojí v Jiřinkovém parku před muzeem bronzová plastika sedmnáctileté Barunky Panklové-Němcové, součástí muzea je také historická roubená budova školy, takzvaná Barunčina škola.

Režisér Moskalyk měl nedaleko dějiště svého filmu Babička chalupu

Druhá otevřená výstava nazvaná Režisér Antonín Moskalyk známý a neznámý představuje osobnost režiséra, jeho divadelní, televizní a filmovou tvorbu.

„Proč je tato výstava zrovna v České Skalici, je místním jasné. Jednak měl chalupu na nedalekém Žernově a ve městě a okolí natáčel film Babička, který se stal pro nás téměř kultovním dílem. Výstava vznikla ve spolupráci s dcerou Antonína Moskalyka, Pavlínou, která poskytla většinu vystavených exponátů. Na výstavě je k vidění například i kamera, kterou nám zapůjčila FAMU, na kterou se v té době natáčelo,“ řekla Zálišová.

Výstava Ach, ty ženy přibližuje život žen na přelomu 19. a 20. století
Zdroj: David Taneček/ČTK

Hlavním projektem muzea letošního roku je stálá expozice Bitva u České Skalice 28. 6. 1866, která je připravovaná k 155. výročí této události. Otevření expozice je naplánované na 29. června.

Muzeum je pro veřejnost znovu otevřené od 4. května. Je v něm také stálá expozice Boženy Němcové, která připomíná život, dílo a dobu této české spisovatelky národního obrození. V přízemí muzea je nově instalovaná výstava Ach, ty ženy, která umožní návštěvníkům nahlédnout do soukromí žen na konci 19. a na počátku 20. století. Výstava k 90. výročí založení muzea potrvá do konce letošního září, výstava věnovaná režiséru Moskalykovi bude k vidění do konce září 2022.