Muchovy prvotiny zdobí radnici v Hrušovanech nad Jevišovkou. Úřad fresky postupně odkrývá

Radnice v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku má novou zrestaurovanou fresku Alfonse Muchy, která pokrývá strop nové zasedací místnosti. Muchovy malby z dob jeho mládí jsou již odkryté v kanceláři starosty, ve vestibulu a v podatelně úřadu. Místní je vítají, jezdí se na ně ale dívat zájemci z Plzně nebo i Rakouska, řekla místostarostka města Eliška Volná (za KSČM).

S odkrýváním stropů s Muchovými freskami začala radnice v roce 2016. „Jsou to Muchovy prvotiny, nedaleko Hrušovan vyzdobil zámek a pak i tento dům, kde sídlil úřad. Stropy odkrýváme postupně podle peněz, jedna místnost vyjde zhruba na 500 tisíc korun, záleží na velikosti, je to mravenčí práce. V zasedací místnosti je malba spíše větší. Jsme moc rádi, že tu fresky máme, je to zvláštnost, kterou nám nikdo neodveze,“ uvedla Volná.

Slavná Muchova Slovanská epopej se letos v červnu zhruba po deseti letech vrátila na zámek v Moravském Krumlově. Epopej je přístupná od konce července, je o ni velký zájem. Cyklus obrazů tvoří dvacet velkých pláten, která Mucha maloval od roku 1910 dalších 18 let a věnoval je Praze.

Muchu od srpna přibližuje také nový audioprůvodce Ivančicemi, kde se malíř narodil. Na 11 zastaveních se návštěvníci seznámí s místy a příběhy, které s Muchou souvisejí. Hlas novému průvodci propůjčil i John Mucha, vnuk malíře.

„Všech 11 zastavení propojuje příběh dvou lásek světoznámého umělce. Jednou z nich je Julinka Fialová, první dívka mladého Alfonse. Druhá linka je spojena přímo s Ivančicemi, které měl Mucha rád a staly se pro něj místem věčných návratů i celoživotní inspirace,“ řekla jedna z autorek Bára Dvořáková.

Celá trasa trvá asi 90 minut, začíná u místa, kde stával rodný dům Alfonse Muchy, a u ivančického kostela. Letos je audioprůvodce v české verzi, příští rok by měl být i v jiných jazycích včetně asijských.