Na Jindřichohradecku chybí zubaři, zatím nepomohla ani milionová dotace

Události: Na Jindřichohradecku chybí zubní lékaři (zdroj: ČT24)

V Jindřichově Hradci jsou dlouhodobě tisíce pacientů bez zubaře. Nezabrala zatím ani finanční motivace, která by novým dentistům pomohla se zařízením ordinace. Podobná pobídka se naopak osvědčila jinde. Usnadnila vyřešit personální krizi v dětské psychiatrické nemocnici v Opařanech.

Do jindřichohradecké ordinace neustále volají lidé s dotazy na registrace. V regionu žije kolem pěti tisíc lidí, kteří nemají vlastního zubaře. „Oblast není pro mladé lékaře dostatečně lukrativní, většinou zůstávají ve velkých městech,“ popisuje předseda představenstva Oblastní stomatologické komory Jindřichův Hradec Pavel Havlíček.

Radnice jedná s krajem, že by v nemocnici byla ambulance, ve které by zubaři ošetřovali neregistrované pacienty. Víc zubařů ve městě ubývá, než do něj přichází. V jednom ze zdravotních center pracují čtyři z původních osmi stomatologů. Dům prodávají, protože je pro ně provoz ekonomicky náročný a neví, zda je v něm nový majitel nechá.

Milion na ordinaci

Starosta Jindřichova Hradce se domluvil s pojišťovnou na stavu nouze. Noví lékaři díky tomu dostanou přes milion korun na zařízení ordinace a od města pak bydlení. „Pokud by některý mladý lékař chtěl získat ambulanci v místním regionu, může s dotací počítat,“ avizuje starosta Jan Mlčák. Ani to zatím situaci nevyřešilo.

Miliony zabraly jinde. Ještě loni hrozilo, že kvůli nedostatku lékařů skončí dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech. Doslova za pět minut dvanáct přišlo ministerstvo zdravotnictví s finanční injekcí, nabídlo milion korun každému psychiatrovi, který nastoupí na plný úvazek a vydrží v této nemocnici alespoň tři roky.

Nastoupilo pět lékařů, většina na částečný úvazek. Nemocnice je tak dál schopná péči o děti zajistit.