Před sto lety vkročili herci Vltavanu do venkovního divadla. Přibylo do něj i otáčivé hlediště

Události v regionech: Venkovní divadlo v Týně nad Vltavou (zdroj: ČT24)

Před sto lety vzniklo první venkovní divadlo v Týně nad Vltavou. Dřevěnou divadelní vesnici tehdy postavil člen ochotnického spolku Vltavan Jeník Švehla. Herectví se pak v této rodině dědilo z generace na generaci. Na stávající scéně, která už má otáčivé hlediště, teď působí jeho vnuk Luděk.

První hra uvedená na týnské venkovní scéně před sto lety byla Naši furianti. Divadlo na ploše patnácti set metrů čtverečních postavil tehdy pro ochotníky dědeček Luďka Švehly.

„Děda se nabídl, že postaví divadlo v přírodě, on byl takový rázný. Divadlu se to určitě finančně vrátilo, návštěvnost byla velká,“ popsal dnešní člen divadelní společnosti Vltavan Luděk Švehla.

Spolek Vltavan
Zdroj: Archiv Luďka Švehly

Otáčivé hlediště čeká po 40 letech rekonstrukce

V původních venkovních kulisách se hrálo přes deset let. Vnuk jejich stavitele byl u toho, když se divadlo znovu vrátilo do přírody, v roce 1983 vybudovali v Týně otáčivé hlediště. A točí se už téměř čtyřicet let.

Stovky představení a tisíce diváků se ale na divadle podepsaly, hlediště tak čeká rekonstrukce. Divadelní soubor už má stavební povolení a shání potřebných 20 milionů korun. 

„Otáčivé hlediště má konstrukci, která byla již dříve používaná. Zařízení je na konci své životnosti,“ řekl ředitel divadelní společnosti Vltavan Ivan Sýkora. Počet sedadel by se měl zvýšit na 260, oprava čeká i zázemí pro herce a techniku.