Kroupa: Sázíme na federaci – a zároveň silnější hlas malých států

Praha – Se snahou podpořit federalizaci Evropské unie jde do nadcházejících eurovoleb lídr kandidátky SNK Evropští demokraté Daniel Kroupa. V případě zvolení by chtěl prosadit zákon umožňující přímou volbu evropského prezidenta a také posílit pravomoci Evropského parlamentu. Rovnoprávnější postavení jednotlivých států by podle Kroupy mohla zlepšit také druhá komora parlamentu. Ta by prý mohla vzniknout na půdorysu současné Evropské rady.

Kroupa: Demokratický deficit brzdí zájmy občanů EU (zdroj: ČT24)

ČT postupně představuje priority všech lídrů politických stran a seskupení, které kandidují do Evropského parlamentu.

Evropská unie by podle představ SNK Evropských demokratů měla razantněji přistoupit k integraci, včetně schopnosti ustavit společnou armádu. „Ke konceptu federalizace se otevřeně hlásím. On je totiž obsažen v závazku při vstupu každého státu. Od roku 1950 se v schumanovské koncepci hovoří o cestě k federalizaci. Teď jde jen o to tu federalizaci, aby to byl akceschopný celek,“ říká Kroupa.

V Evropském parlamentu by se rád zasadil o to, aby lépe odrážel vůli voličů. Podle něj totiž dosud musel občany volený sbor nutně přistupovat na návrhy dominantní Evropské komise. „Tento demokratický deficit je třeba odstranit,“ dodává Kroupa. O své osobní prioritě má Kroupa jasno. „Já bych chtěl, aby byl přímo volený evropský prezident. Chtěl bych připravit volební zákon tak, aby se jím mohl stát i zástupce menší země,“ uvedl. Rád by také navázal na politiku Václava Havla. V současné politice podle něj získávají větší postavení lidé, kteří se snaží „měnit politiku lidských práv“.