VIZE 2014 chce do EU vnést více pohybu

Praha - Uskupení VIZE 2014 má jako jeden z hlavních bodů svého programu pro volby do Evropského parlamentu sport. V EU trpí nadváhou či obezitou více než polovina dospělých, u dětí pak každé sedmé. "Česko bylo vždy velmocí pohybu a sportovních aktivit. Přinesme toto téma Evropě, protože i díky tomu budeme zdravější, aktivnější, agilnější a úspěšnější," přiblížil program strany předseda Aleš Hemer. Volby se konají 23. a 24. května; ČT24 proto ode dneška v odpoledním vysílání představuje jednotlivé kandidáty.

Hemer: Více pohybu pro Evropu (zdroj: ČT24)

ČT postupně představuje priority všech lídrů politických stran a seskupení, které kandidují do Evropského parlamentu.

VIZE 2014 (původně LIDEM) slibuje, že bude hájit český zájem v Evropě, je proti „unáhlenému“ přijetí eura a chce prosadit snížení nákladů na provoz EU. Česko vidí jako zemi, která má Evropě co nabídnout. „Nechceme být montovnou či balírnou, ale mozkovnou. Máme neskutečné množství chytrých lidí a náš hlas musí být slyšet,“ nastínil priority strany Hemer. Za úspěch ve volbách považuje zisk jednoho či dvou mandátů. 

Předseda VIZE 2014 nedávno vyzval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby odvolal ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) - pro jeho údajnou nekompetentnost. Hemerovi vadil Zaorálkův „silácký“ postoj k situaci na Ukrajině. „Takové věci by měly být koordinovány s členy vlády, Hradem i členskými státy EU,“ myslí si Hemer. Podle něj se na konfliktu Ruska a Ukrajiny projevuje určitá byrokracie evropských struktur. „Evropský parlament trochu zaspal,“ prohlásil ve vysílání ČT24.