Souhrn ekonomických transakcí Česka se zahraničím byl loni podle ČNB v rekordním deficitu

S rekordním schodkem skončil loni běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí mezi Českem a zahraničím. Podle předběžných údajů České národní banky skončil v minusu 380,1 miliardy korun, což bylo dvakrát více než dosud nejhorší výsledek z roku 2007 a sedmkrát více než předloni, kdy byl běžný účet platební bilance v deficitu poprvé po osmi letech.

Loni v lednu byl ještě běžný účet platební bilance v přebytku, ale to bylo naposledy. Z jednotlivých měsíců přispěl k celkovému deficitu nejvíce srpen, kdy činil běžný účet platební bilance minus 101,1 miliardy korun. V prosinci se deficit poněkud zmírnil na 7,8 miliardy korun, v listopadu byl ještě pětkrát větší.

Podle Jaromíra Gece z Komerční banky měla na deficit běžného účtu vliv hlavně negativní bilance takzvaných prvotních důchodů. „V rámci ní byl patrný odliv dividend z přímých zahraničních investic,“ uvedl.

Ve schodku běžného účtu se ale odrazil také obchod se zbožím, nedosahoval přebytků, které v minulosti více než kompenzovaly záporné saldo primárních důchodů. „Za deficitem zahraničního obchodu stály jednak problémy v dodavatelských řetězcích oslabující vývoz a také dovoz drahých energií. Oba tyto negativní faktory však na konci loňského roku viditelně a oproti očekáváním i rychleji odeznívaly, což vyústilo v prosincový přebytek bilance se zbožím,“ poukázal Gec.

V minulosti byl běžný účet platební bilance schodkový v letech 1994 až 2013. Od roku 2014 byl v plusu až do konce desetiletí pandemie. V roce 2020 dosáhl přebytek rekordních 113,7 miliardy korun, o rok později ale již byl v 51miliardovém deficitu. Loňský deficit byl historicky největší, překonal dosavadní maximum z roku 2007 se 177,1 miliardy korun.

Údaje ČNB o platební bilanci jsou předběžné. Další zpřesnění lze čekat se čtvrtletními daty, která centrální banka zveřejní 16. března.