Správkyně Sberbank podepsala s Českou spořitelnou smlouvu o prodeji úvěrů banky

Insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřina Lužová v pátek podepsala s Českou spořitelnou smlouvu o prodeji úvěrového portfolia Sberbank CZ v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun. Kupní cena činí 41,053 miliardy korun. V případě úspěšného vypořádání prodeje v první polovině příštího roku předpokládá, že věřitelé budou vypořádáni ve druhé polovině roku 2023.

„Insolvence Sberbank CZ je vzhledem k finančnímu objemu a počtu věřitelů jednou z největších insolvencí v historii Česka,“ upozornila Lužová. Ocenila přístup ze strany České spořitelny a podporu řádného věřitelského výboru. „Pokud se nám podaří vypořádat transakci s Českou spořitelnou, očekávám, že se insolvence Sberbank CZ stane nejúspěšnější a nejrychlejší velkou insolvencí v historii české justice,“ dodala.

V pátek 9. prosince americký úřad OFAC (Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv) prodloužil Sberbank CZ výjimku ze sankcí vůči ruským firmám do 31. ledna 2023. S prodejem již souhlasil věřitelský výbor, Česká národní banka (ČNB) a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a v úterý 13. prosince vše stvrdil svým souhlasem také insolvenční soud.

Kupní smlouva s Českou spořitelnou bude po pátečním podpisu zveřejněna v insolvenčním rejstříku a tím započne tříměsíční lhůta, ve které mohou věřitelé Sberbank CZ napadnout platnost kupní smlouvy. Po uplynutí této tříměsíční lhůty může být transakce vypořádána a peníze za prodej úvěrového portfolia Sberbank CZ uhrazeny.

Pro klienty Sberbank se zatím nic nemění

„Podpis kupní smlouvy tedy znamená, že kupní cena bude v případě hladkého průběhu bez námitek věřitelů uhrazena na konci března 2023. Po úhradě kupní ceny bude zahájena migrace klientů Sberbank CZ do portfolia České spořitelny,“ nastínila Lužová.

Cena vychází z řízení, kterého se zúčastnilo několik zájemců. Nabídka spořitelny společně s dostupnou hotovostí a předpokládaným výtěžkem ze zpeněžení ostatních aktiv Sberbank CZ by měla dostačovat ke stoprocentnímu uspokojení Garančního systému finančního trhu, fyzických osob a malých a středních podniků. S velkou pravděpodobností pak i k více než devadesátiprocentnímu uspokojení pohledávek krajů, měst, obcí a velkých společností.

Pro úvěrové klienty Sberbank CZ se zatím nic nemění. Až do úspěšného vypořádání prodeje jsou nadále povinni splácet své závazky jako dosud na účty vedené u Sberbank CZ a řešit své klientské záležitosti s ní. Zbytek úvěrového portfolia a ostatní aktiva Sberbank CZ, která nejsou součástí kupní smlouvy uzavřené s Českou spořitelnou, plánuje správkyně nabídnout na začátku roku 2023 ostatním bankám i nebankovním společnostem.

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem letošního srpna. ČNB na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB již 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.