Majetková struktura ČEZu je jedním z hlavních témat vlády na příští rok

Události: Jedním z hlavních témat vlády na příští rok je majetková struktura ČEZu a jeho další fungování (zdroj: ČT24)

V nadcházejícím roce je jedním z hlavních témat vlády změna majetkové struktury společnosti ČEZ a další fungování této energetické skupiny. Ministři tím reagují na vývoj energetické krize i bezpečnostní hrozby, které se objevily po ruském útoku na Ukrajinu. Opozice ale vládě vyčítá, že postupuje příliš pomalu.

Je to téměř půl roku, co v mimořádném projevu premiér Petr Fiala (ODS) oznámil, že stát chce získat dohled nad tuzemskými klíčovými elektrárnami a mít tak pod kontrolou vlastní výrobu elektřiny. Musí proto podle něj dojít k restrukturalizaci ČEZu. „To není řešení pro tuto zimu, bude to proces, který chvíli potrvá,“ uvedl Fiala.

Tento proces má odstartovat už za pár týdnů. Pro vládu je to podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) priorita pro příští rok. „My se tím musíme zabývat určitě i v souvislosti s tím, že budeme vybírat na začátku roku 2024 dodavatele nového jaderného zdroje v lokalitě Dukovany. (…) Musíme se zamyslet nad tím, jak by ČEZ měl do budoucna vypadat, jakou by měl mít vlastnickou strukturu, ale i nad tím, jak bude vypadat distribuce.“

„Změna struktury tak, aby stát měl větší vliv ve smyslu toho, které části energetického mixu jsou v čí kompetenci, si myslím, že je namístě,“ soudí vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).

Rozdělení na výrobní a obchodní část

Mezi politiky se mluví o tom, že by se společnost mohla rozdělit na výrobní část, kterou by mohl stoprocentně vlastnit stát, a na část obchodní či distribuční. Ta by naopak patřila soukromníkům.

„Téma toho, jestli by měl tedy být ovládnutý ČEZ, případně jak by se k energetické infrastruktuře obecně mělo přistupovat, by se otevřít mělo. Je to věcí diskuse a vyhodnocení rizik,“ podotkl místopředseda ODS Zdeněk Zajíček.

„Je to i otázka toho, jaké jsou dividendy, jak je využíváme dále na pomoc těm, kteří jsou nejzranitelnější – to bychom řešit měli,“ upozornila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Jurečka: Diskuse musí být velmi rychlá

Lidovci čekají, že klíčové rozhodnutí udělá vláda už během několika příštích měsíců. „Nejen výroba elektřiny, ale i distribuce jsou opravdu strategické oblasti důležité pro bezpečnost státu, pro fungování kritické infrastruktury, národního hospodářství a podobně. (…) Debata musí být teď velmi rychlá, v řádu nejpozději prvního kvartálu příštího roku,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Opozice je ale přesvědčena o tom, že vláda měla ohledně společnosti ČEZ jednat už dříve. „Tohle měla vláda řešit už dávno… Sdělovat to na konci tohoto roku v době totálního průšvihu, když už se dávno mělo jednat o tom, že se vykoupí akcie společnosti ČEZ minoritních akcionářů. (…) To snad nemůže myslet vážně,“ prohlásil bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

„Měl by to být cíl nejen u ČEZu, ale i u plynové infrastrukury, u plynových zásobníků, to jsou všechno věci, které souvisejí s energetickou bezpečností státu,“ uvedl také místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Jan Hrnčíř (SPD).

Stát vlastní ve společnosti ČEZ sedmdesátiprocentní podíl. Akcie této energetické skupiny spravuje resort financí.