Paliva v Česku od minulého týdne zlevnila, cena benzinu klesla pod 40 korun za litr

Události: Paliva v Česku dál zlevňují (zdroj: ČT24)

Ceny paliv v Česku se za týden opět snížily o více než korunu a průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla pod 40 korun za litr. Aktuálně se u čerpacích stanic prodává v průměru za 39,34 korun, před týdnem byl o 1,17 koruny dražší. O 1,85 koruny na litru zlevnila cena nafty, za litr teď řidiči dají průměrně 41 korun. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Ceny pohonných hmot se přibližují hodnotám, kterých dosahovaly před začátkem ruské invaze na Ukrajinu. Benzin je nyní o 2,17 koruny na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 4,97 korun na litru méně.

Hlavními příčinami zlevňování paliv jsou podle analytika Purple Trading Petra Lajska pokles cen na burze v Rotterdamu, neustávající posilování české koruny a také pád cen ropy na trhu. Tu podle něj ovlivňují zejména vyhrocená situace v Číně a tamní průmyslové uzavírky a také obavy o globální ekonomickou recesi.

Pokles cen bude podle analytiků pokračovat

Prudký pokles cen pohonných hmot navíc bude podle manažera společnosti Finlord Borise Tomčiaka pokračovat i nadále. Důvodem je podle něj především další redukce velkoobchodních marží na celém evropském trhu, například u benzinu už jsou na dlouhodobému průměru. „V nejbližším týdnu očekáváme pokles cen o další jednu korunu,“ podotkl Tomčiak.

Na to, kolik za pohonné hmoty řidiči nakonec zaplatí, má ale vliv celá řada faktorů. „Cena ropy je samozřejmě úplný základ. Ta dnes je přibližně na úrovni jako na začátku letošního roku. Zejména díky ekonomickému oslabení v Číně,“ zmiňuje portfolio manažer společnosti Amundi Asset Management Petr Zajíc.

„Svět se strachuje o poptávku Číny po ropě, což působí silně proti cenám ropy. Americká ropa WTI tento týden dokonce spadla na nejnižší hodnoty od loňského prosince,“ doplnil analytik Purple Trading Petr Lajsek.

90’ ČT24: Ceny pohonných hmot klesají (zdroj: ČT24)

Důležitý je pro české motoristy i kurz koruny. Paliva se totiž nakupují v zahraničních měnách, primárně v amerických dolarech. Pokud tedy koruna vůči dolaru posiluje, řidiči platí v tuzemsku za pohonné hmoty méně. Podle analytiků je také prostor pro další snižování marží, a tedy i konečných cen pohonných hmot.

Nejlevnější paliva aktuálně natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 38,89 korun. Naftu tam prodávají průměrně za 40,30 korun. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 39,84 korun. Nafta se tam tankuje za 41,93 korun za litr.