Žádostí o předčasný důchod výrazně přibylo, sociální správa je přetížená

Události: Velký zájem o předčasný důchod (zdroj: ČT24)

Žádosti lidí o předčasný důchod zahltily Českou správu sociálního zabezpečení natolik, že objednat se na většinu poboček už v tuto chvíli nejde – termíny jsou obsazené. Výpočet předčasné penze je letos výhodnější než řádné penze v příštím roce. Důvodem jsou vysoké valorizace. Rozdíly můžou být až v tisícovkách měsíčně.

Správa sociálního zabezpečení mluví o mimořádné situaci. Stále však zůstává možnost přijít osobně bez objednání, čekání ale bude dlouhé. Další možností je vyplnit formulář přes internet, nebo ho odeslat poštou. 

V říjnu stoupl počet žádostí o předčasný důchod v meziročním srovnání více než šestkrát. Zatímco loni jich bylo zhruba 2 800, letos přes sedmnáct tisíc. Zájem vzrostl ve druhé polovině října po zveřejnění informace, že výpočet předčasné penze je navzdory trvalému krácení letos vyšší, než by byl řádný důchod příští rok.

Volných termínů pro podání žádosti o důchod nyní web správy sociálního zabezpečení nabízí jen málo. Na většině úřadů není možné objednat se vůbec. V takovém případě lidé mohou přijít na pobočku osobně, to však může znamenat dlouhé čekání.

Volné termíny pro žádost o důchod
Zdroj: ČT24

Jak vidí situaci politici

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že jeho resort zareagoval na růst zájmu personálním posílením daných agend na České správě sociálního zabezpečení. Zmiňuje i další možnost pro žadatele. „Zjednodušili jsme i on-line formulář o tuto žádost a opravdu apeluji na lidi, kteří třeba s pomocí svých dětí nebo vnoučat to mohou udělat digitálně, aby tu žádost podali digitálně.“ 

Pokud lidé podají žádost on-line na stránkách České správy sociálního zabezpečení, budou pak nejpozději do půl roku od odeslání tohoto formuláře muset na úřad dojít osobně. Důchod jim ale úředníci spočítají podle letošních, výhodnějších pravidel.

K situaci na České správě sociálního zabezpečení se kriticky vyjadřují opoziční poslanci. „Jakmile se tato informace dostala do veřejného prostoru, tak se to dalo očekávat. A Česká správa sociálního zabezpečení musí dělat maximum pro to, aby tento nápor zvládla,“ řekla místopředsedkyně parlamentního výboru pro sociální politiku Lucie Šafránková (SPD). Další člen tohoto výboru  Aleš Juchelka (ANO) pak uvedl, že „správa sociálního zabezpečení je v tuto chvíli ve zpoždění i s klasickými starobními důchody, které ten systém dělá úplně běžně a normálně.“

Výpočet důchodu
Zdroj: ČT24

Kvůli současnému nastavení odcházejí lidé zbytečně z trhu práce

Podle některých odborníků je současné nastavení důchodové politiky chybou, kvůli které z trhu práce zbytečně odcházejí lidé. Uvedl to například sociolog Daniel Prokop z PAQ Research, který je také členem Národní ekonomické rady vlády. 

Například Libor Matějka v práci často zvedá těžké předměty a kvůli tomu má problémy se zády. I to je důvodem, proč se rozhodl požádat o předčasný odchod do penze. „V příštím roce mám jenom čtyři měsíce do řádného důchodu. Ale to, že je letos výpočet lepší, taky samozřejmě hrálo roli.“

Pokud člověk s průměrným výdělkem 20 tisíc odejde do řádného důchodu v příštím roce, dosáhne na 16 800 korun měsíčně. Pokud se ale letos rozhodne pro předčasnou penzi, může získat až o 1500 víc. Záleží na tom, s jak velkým předstihem oproti řádnému termínu o penzi požádá. I po podání žádosti lidé mohou pracovat dál. Stačí si nastavit odložení výplaty. 

Výhodnější odchod do penze
Zdroj: ČT24
Výhodnější odchod do penze
Zdroj: ČT24