Dodávky plynu Nord Streamem 1 se na tři dny zastaví. Jde o údržbu, tvrdí Gazprom

Dodávky plynu hlavním plynovodem Nord Stream 1 do Německa se kvůli údržbě opět zastaví, a to od 31. srpna do 2. září. Oznámila to v pátek ruská plynárenská společnost Gazprom, nad kterou má kontrolu Kreml.

Ruský podnik sdělil, že s ním na „rutinní údržbě“ kompresorové stanice Portovaja, která je součástí plynovodu Nord Stream 1 a nachází se poblíž finských hranic, bude spolupracovat německá firma Siemens Energy.

Po dokončení prací, pokud nenastanou žádné technické problémy, bude přeprava obnovena na současnou sníženou úroveň 33 milionů metrů krychlových denně, dodal podle agentury Reuters Gazprom.

Německé ministerstvo hospodářství agentuře AP sdělilo, že páteční informaci o plánovaném přerušení provozu plynovodu zaznamenalo. „Situaci monitorujeme,“ uvedl resort. „Dodávky prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1 jsou nyní beze změny na 20 procentech.“

Nord Stream 1 přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře a je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropské unie (viz mapa). Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

Záminka, zní z Evropské unie

Gazprom omezování dodávek plynu zdůvodňuje technickými problémy, mimo jiné chybějící turbínou ve stanici Portovaja. Evropská unie ale tvrdí, že technické problémy jsou pouhou záminkou a že Moskva používá plyn jako zbraň k prosazení svých zájmů a k energetickému vyhladovění sedmadvacítky.

V reakci na opětovné uzavření Nord Streamu 1 v pátek cena plynu pro evropský trh opět pokořila dosavadní rekord. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září se ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku zvýšila téměř o sedm procent nad 257 eur (6333 korun) za megawatthodinu. Před rokem se pohybovala pod 30 eury za megawatthodinu.

„Oznámení Gazpromu z pátečního večera zřejmě bude podporovat ceny plynu také v pondělí, kdy se obchodování obnoví,“ uvedl podle agentury Bloomberg analytik plynárenského sektoru Tom Marzec-Manser ze společnosti ICIS. „Budou panovat obavy, že plynovod neobnoví provoz včas, nebo vůbec,“ upozornil.

Podobné obavy panovaly také při červencové údržbě plynovodu Nord Stream 1, která nakonec trvala plánovaných deset dnů.

Rusko dodává méně plynu od poloviny června

Gazprom už 14. června oznámil, že nutnost oprav omezil kapacitu plynovodu zhruba o čtyřicet procent na sto milionů krychlových metrů denně. Gazprom opatření zdůvodnil zpožděným návratem kompresorových turbín německé společnosti Siemens Energy ze servisu v Kanadě v důsledku sankcí, které na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu uvalily západní země.

Kanadský ministr přírodních zdrojů následně uvedl, že Ottawa udělí výjimku ze sankcí, aby mohla do Německa opravenou ruskou turbínu vrátit. Gazprom poté uvedl, že z důvodu zásahu vyšší moci nemůže plnit své závazky. Firma následně oznámila údržbu plynovodu a snížení dodávek plynu až na dvacet procent původní kapacity. 

Později ruská společnost uvedla, že zařízení na plynovodu Nord Stream 1 má další závady. Návrat turbíny do Ruska je podle ní kvůli sankcím nemožný. Dle německého kancléře Olafa Scholze je ale připravena k odeslání za předpokladu, že ji Moskva bude ochotná převzít. Na začátku srpna pak Gazprom uvedl, že plynovod Nord Stream 1 v současnosti funguje pouze s jednou turbínou místo šesti.