Tohle Rusko nečekalo, ropa je jeho zásadní zdroj příjmů, komentuje Bartuška unijní embargo

Václav Bartuška hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Státy Evropské unie by měly podle plánů Evropské komise do konce roku uvalit embargo na ruskou ropu. Některé země včetně Česka sice požadují přechodné období, dokud si nezajistí náhradu, podle zvláštního velvyslance ČR pro energetickou bezpečnost Václava Bartušky je pro Rusko ale navrhovaná sankce i tak nepříjemným překvapením. Pro Moskvu je totiž ropa zásadním zdrojem příjmů a Západ ukazuje nečekanou jednotu, poznamenal v Interview ČT24.

„My, Slovensko, Rakousko a Maďarsko nemáme přístavy, nemáme moře, budeme mít nějaké zvláštní zacházení i v případě ruského plynu,“ míní Bartuška. Největšími zákazníky Ruska jsou podle něj země na západě od Česka. „Český, slovenský nebo maďarský odběr ropy není tak zásadní,“ dodal s tím, že Rusko aktuálně připravovaný balík sankcí i tak výrazně pocítí. 

„Největší hráči s ruskou ropou přestali obchodovat, největší západní klienti odcházejí, to jsou zásadní změny, které jsou na dlouho. Tohle (Rusové) rozhodně nečekali, ropa je pro Rusko zásadním zdrojem příjmů. Od 24. února jsou překvapeni vlastně stále: jednotou Západu, jeho ochotou dodávat na Ukrajinu zbraně. To je pro ně naprosto nepochopitelné,“ sdělil.

Řekl také, že Rusové byli zvyklí na „své Schrödery“ (vstřícné západní politiky) a současná situace je pro ně „jiným světem“. 

Pomocná ruka z Polska

Podle Bartušky nyní v Česku půjde o posílení italsko-německého ropovodu TAL, aby dokázal dopravit více ropy. „Zásadní debata je v tuto chvíli i o možném oživení ropovodu SEPL, což je ropovod z jihu Francie. V tuto chvíli je zazimován, ale dal by se znovu používat,“ řekl s tím, že tyto kroky se dají provést poměrně rychle. 

Polská společnost PKN Orlen ve středu rovněž oznámila, že v případě zákazu dovozu ruské ropy je schopna zásobovat celou střední a východní Evropu. Na to Bartuška reagoval slovy, že opatrnost je na místě. „Je dobře, že máme dobré partnery, přátele, na druhou stranu to však bude zásadní změna. Obejít se bez ruské ropy bude velký krok,“ reagoval s tím, že nabídka PKN Orlen je reálnou možností, je ale nutné všchny možnosti prověřit. 

Bartuška připomněl, že velká část odběrů ruské ropy už skončila během února a března tohoto roku. Jednalo se o dodávky suroviny po moři. „Teď jde o dodávky ropy přes ropovody – Družbu a další transporty přes přístavy do Evropy. Objem se snižuje, myslím, že ten konec roku je naprosto reálný,“ dodal. 

Trasa ropovodu Družba
Zdroj: ČT24

Odborník na energetickou bezpečnost také připomněl možné riziko eskalace, mohlo by se například stát, že Rusko by samo ropu státům střední Evropy vypnulo. „Ropovod Družba vede přes Ukrajinu a nevíme, jak bude válka na Ukrajině dále vypadat a co se ještě všechno stane,“ sdělil. Bartuška také dodal, že zatím nejsou žádné informace o tom, že by s ropovodem Družba mohlo dojít k nějaké komplikaci. „Stát se ale může takřka cokoliv,“ dodal. 

Bartuška: Tohle už je natrvalo, tím s ruskou ropou končíme

Dříve se hovořilo o tom, že pro Evropu bude problém obejít se hlavně bez ruského plynu. Kvůli Česku, Slovensku, Rakousku a Maďarsku se však ukazuje, že bude komplikové obejít se i bez ropy z Ruska.

„Všichni chápou, že tohle je natrvalo, že tohle je konečný krok. Máme zkušenost s odstavením ropovodu Družba v roce 2019, kdy stál export ruské ropy dva měsíce, zvládli jsme to bez problémů. Tohle bude nová situace, protože už nebude žádné obnovení dodávek z Ruska. Naprosto chápu firmy a vlády, že jsou opatrné,“ míní Bartuška. 

Výhružku Ruska, že s ropou přestane do Evropy dodávat i plyn, Bartuška pokládá za reálné riziko. „Musíme předpokládat, že Rusko odpoví. Také všichni čekáme, s čím přijde Vladimir Putin 9. května na Rudém náměstí,“ uvedl s tím, že by mohlo dojít na další eskalaci konfliktu. 

Bartuška také připomněl, že pokud jde o plyn, Evropa usilovně a aktivně hledá nové dodavatele, jedná o stavbě terminálů pro LNG (zkapalněný plyn) a o posílení dodávek z Norska, Alžírka či Ázerbájdžánu. „Je toho víc, co se odehrává, a česká vláda je v tom velmi aktivní,“ připomněl. 

Podle zvláštního velvyslance ČR pro energetickou bezpečnost se bude evropské plynárenství zásadně měnit. „My to zvládneme. Bude to těžké, bude to nákladné. Pokud Rusko zastaví zemní plyn, bude to jeho vina, a my si s tím poradíme, budeme muset.“