Papírové daňové přiznání je možné podat do pátku. Příští rok stát zřídí drobným živnostníkům datové schránky

Události: V pátek vyprší termín pro podání papírového daňového přiznání (zdroj: ČT24)

V pátek 1. dubna vyprší termín pro podání daňového přiznání v papírové podobě. Finanční správa proto tento týden prodloužila úřední hodiny podatelen od osmi do sedmnácti hodin. Kdo to nestihne, může přiznání podat on-line, lhůta je pak o měsíc delší.

Finanční správa letos zatím přijala 1,6 milionu přiznání, to je asi polovina z celkového počtu. Lidé dosud stále preferovali spíš papírovou formu. S tou by se ale drobní živnostníci mohli brzy rozloučit. Od příštího roku jim stát automaticky zřídí datovou schránku, a podání tak bude možné pouze on-line.

Ministerstvo vnitra schránku založí všem podnikajícím fyzickým osobám maximálně do konce března 2023. On-line podání daňového přiznání přitom už teď přináší výhody, třeba o měsíc prodlouženou lhůtu. Podobně to funguje u přehledů pro správu sociálního zebezpečení a zdravotní pojišťovnu.

On-line formuláře pak umí odhalit většinu chyb. Na některé si ale musí lidé stále dávat pozor. Třeba aby slevu na dani za dítě neuplatňovali oba rodiče. „Neříkám, že to lidé dělají schválně, ale asi opomenou, že jeden z rodičů ji uplatňuje u zaměstnavatele, druhý přes daňové přiznání,“ upozorňuje daňová poradkyně Monika Lodrová.

Vyplnit daňové přiznání mohou lidé na portálu Moje daně. Pokud nemají datovou schránku, mohou k přihlášení použít třeba i bankovní identitu.