Stanjura chce ke konci roku zrušit elektronickou evidenci tržeb. ANO tomu hodlá vzdorovat

Události: Ministerstvo hodlá zrušit EET (zdroj: ČT24)

Elektronická evidence tržeb (EET) by měla skončit ke konci letošního roku. České televizi to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Jeho resort nyní připravuje konkrétní návrh novely zákona. Hnutí ANO proti tomu chystá ve sněmovně odpor. EET je z rozhodnutí minulé vlády do konce roku 2022 dobrovolná.

Ministr financí chce zrušit EET, ale zároveň připouští, že by systém mohl být dál v provozu na dobrovolné bázi. Podnikatelé by tak evidovat tržby mohli, ale nemuseli.

Předloha o EET má podle ministra financí vzniknout nejpozději do konce března, aby do konce roku stihla projít celým legislativním procesem – i proto, že ve sněmovně se očekává snaha části opozice návrh zablokovat.

To potvrzuje i předsedkyně klubu ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová. „Bylo to zpolitizováno, je to krok zpět. Budeme na to upozorňovat, bude to opravdu velice tvrdá debata na půdě Poslanecké sněmovny.“ Právě hnutí ANO vznik elektronické evidence tržeb v minulosti prosadilo, podle Schillerové narovnávala podnikatelské prostředí. 

Dobrovolnost ještě ministerstvo vyhodnocuje

Ministr financí ale na zrušení trvá. I kdyby opozice zákon blokovala, chce ho prosadit. „Když je EET přerušená do konce roku 2022, nemá cenu, aby se rozběhla na nějakých pár měsíců a pak byla úplně zrušena,“ řekl Stanjura.

Resort financí nyní ještě analyzuje, zda nenechat část systému běžet, aby podnikatelé mohli tržby registrovat dobrovolně jako nyní. V takovém případě by ti evidující mohli získat některé výhody.

„Bude logicky odpovídající nižší míra kontroly, což bude i výhodné pro finanční úřady, které se mohou soustředit na nejvíc problematické a podezřelé případy, tak to může fungovat. Ale musí se to pořádně rozmyslet, jestli se to státu skutečně vyplatí,“ soudí předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Pro zrušení EET je i hnutí SPD. „Pro většinu lidí – hlavně malých a středních podnikatelů – je to přítěž, a tam se to budeme snažit zrušit,“ řekl předseda poslaneckého klubu Radim Fiala.

Stanjura: U točeného piva daň zpřehledníme

Se zavedením třetí a čtvrté vlny evidence se bývalá vláda rozhodla snížit také DPH na točené pivo. To začalo platit, i když evidence byla nakonec odložena. Takové pivo ale musí být součástí stravovací služby, změna se tedy nedotkla třeba stánků, kde tak platí jiná – vyšší – daň než třeba v restauraci.

„V tom musíme udělat pořádek, je to skutečně nepřehledné. Ale půjdeme cestou, že budeme používat nižší sazbu daně. Ne, že budeme tu daň někomu zvyšovat z důvodu, aby to bylo přehlednější pro stát,“ uvedl ministr. Konkrétnější však nebyl.

  • Nový kabinet počítá i s dalšími změnami v daňovém systému. Podle programového prohlášení plánuje například zvýšení limitu pro povinnou registraci k dani z přidané hodnoty a limitu pro paušální daň. Nově by byla hranice v obou případech dva miliony korun. Změny mají platit od příštího roku.
  • Vedle zrušení elektronické evidence chce kabinet Petra Fialy také upravit kontrolní hlášení. Zatím ale nekonkretizoval jak.
  • Nový kabinet má zároveň v plánu valorizaci slevy na poplatníka. V minulosti politici rozhodli, že pro příjmy za rok 2021 činí sleva 27 840 korun, za rok 2022 pak 30 840 korun.