Česko podle Skopečka musí šetřit. Okamžitě dupnout na brzdu by byla chyba, varuje Havlíček

UK: Hledání úspor, zmrazování platů (zdroj: ČT24)

Nová vláda převzala zemi ve velmi vážném stavu, a to jak kvůli covidu, tak chování bank, upozorňuje místopředseda sněmovny a ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Podle něj je nutné, aby se s tím kabinet Petra Fialy (ODS) popral i za cenu úspor. Bývalý vicepremiér a nyní poslanec ANO Karel Havlíček souhlasí se snižováním vysokého zadlužení země, na druhé straně ale odmítá velké škrty. O tom, kde najít prostor pro úspory, debatovali politici v Událostech, komentářích.

„Není to jenom kvůli některým krokům vlády, ale čistě z objektivních důvodů, které nemohla ovlivnit, například covid. Koneckonců i ta inflace, byť jsem přesvědčen, že ji vláda přifoukla svojí velmi extrémně uvolněnou fiskální politikou. Ale to gro leží v měnové politice a v tom, co Česná národní banka a co banky dělaly v předchozích letech, že nebyly schopny patřičně zvyšovat úrokové sazby a svět to dnes dohání ve velmi vysoké inflaci,“ upozornil Skopeček.

Ekonomický expert ODS zkritizoval nejen rekordní míru inflace, ale také historicky nejvyšší deficit rozpočtu. Zmínil také Green Deal, který podle něj bude dál zdražovat energie. „Situace opravdu není ideální, taková je realita,“ podotkl.

„V době světové covidové krize v letech 2020 až 2021, ale i v roce 2022 je nutné napumpovat do ekonomiky určité peníze. Zachránili jsme tím desetitisíce podnikatelů a  pomohli jsem tím zdravotnímu sektoru a současně jsme udrželi průmysl při životě. To je to, co nás táhne. Ano, kvůli tomu jsme zvedli zadluženost, podobně jako ji zvedly všechny země,“ reagoval Havlíček.

Hledání úspor

Skopečkovi vadí také „přehřátý“ trh práce, kdy spousta podnikatelů má problém vůbec sehnat pracovní sílu, což vede k enormnímu růstu mezd, které si ekonomika nemůže dovolit. „Myslím, že jsme si žili nad poměry, schodky to jasně ukazují. Růsty platů neodpovídaly výkonnosti, teď je potřeba přizpůsobit rozpočet ekonomickým možnostem země. Není možné dlouhodobě utrácet.“

Havlíček ale varuje před rázným šetřením. „Nelze okamžitě dupnout na brzdu, protože to není o tom, že se zpomalí investice do dopravní infrastruktury, není to jen o investicích, ale také o lidech,“ prohlásil bývalý vicepremiér. 

Podle něj vláda Petra Fialy (ODS) tvrdí, že ušetří na výdajích, ale lidé stále neví, kde se bude šetřit. Vadí mu také, že nový kabinet vzal peníze vojákům, hygienám, učitelům a hasičům. „Je otázka, jestli si necháme pro pětikorunu vrtat koleno,“ dodal Havlíček. 

Souhlasí ale se Skopečkem, že je nutné schodek rozpočtu snižovat. Varuje ovšem, že se Česká republika nedostane z velké zadluženosti z roku na rok. Považuje za správné, aby stát investoval. 

Skopeček se ohradil proti tomu, že vláda nepřidala policistům, hasičům, zdravotníkům a učitelům. „Jsou to právě tyto skupiny, u kterých zachovala růst platů v menší míře než navrhla předcházející vláda,“ podotkl. Kritiku považuje za úsměvnou, podle něj se kolegové z hnutí ANO rychle dostali do opoziční role, vhledem k tomu, že jejich ministryně financí ještě loni v březnu tvrdila, že je nutné zmrazit platy ve státním sektoru.